Annons

Svagdricka en klassisk dryck som får ett uppsving till jul

Med färre än hundra dagar kvar till jul kokas svagdricka för fullt i de vackra kopparkärlen hos Österlenbryggarna i Brösarp.
Försäljningen av den klassiska drycken får ett uppsving inför julfirandet.
Kulturmat • Publicerad 21 september 2024
I kopparkärlen kokas vörten. Joakim Norrman är ölfantast men har också lärt sig att uppskatta svagdricka.
I kopparkärlen kokas vörten. Joakim Norrman är ölfantast men har också lärt sig att uppskatta svagdricka.Foto: Sprisse Nilsson

Det här är ett bryggeri där gamla bryggartraditioner hålls vid liv, samtidigt som ny teknik används.

Bryggaren Mikael Persson är tredje generation svagdrickebryggare. Det började med farfar Nils Persson som bryggde svagdricka hemma i Tomelilla. Han var först anställd hos Anderssons bryggeri i byn, men startade i mitten av 1950-talet Solnäs bryggeri som också gjorde läsk.

Annons

– Farfar bryggde på Simrishamnsvägen i Tomelilla. Överst i huset mäskades maltkornen, på våningen under fick det jäsa, berättar Mikael Persson.

Nu pumpas i stället vätskan mellan de olika rummen och de rostfria tankarna, men receptet och ingredienserna är de samma nu som för tre generationer sedan – och längre tillbaka än så.

Mäska innebär att krossat maltkornen blandas med vatten och värms upp. Kornresterna silas bort så man får vad som kallas en vört.

– Sedan ska vörten kokas, humle och sackarin tillsätts som smaksättning till svagdrickan, berättar Mikael Persson.

Svagdricka har gamla anor men mikrobryggeriet i Brösarp använder modern bryggeriteknik.
Svagdricka har gamla anor men mikrobryggeriet i Brösarp använder modern bryggeriteknik.Foto: Sprisse Nilsson

Att göra en sats svagdricka tar nästan en vecka. Svagdrickan jäser på stora tankar i ett angränsande rum till lokalen där kopparkärlen finns och vörten kokas. Svagdricka har samma alkoholhalt som lättöl.

Efter fadern Kenths bortgång för åtta år sedan har Mikael Persson tagit över ansvaret för familjeföretaget som först hette Tomelillabryggar´n, men nu fått namnet Österlenbryggarna. 2018 invigdes det nya bryggeriet i Brösarp.

I kylrummet jäser öl och svagdricka. Österlenbryggarna har ni anställda, här Joakim Norrman och ägaren Mikael Persson.
I kylrummet jäser öl och svagdricka. Österlenbryggarna har ni anställda, här Joakim Norrman och ägaren Mikael Persson.Foto: Sprisse Nilsson

Vi träffar Mikael Persson och bryggarkollegan Joakim Norrman i mikrobryggeriet på Vägstationen i Brösarp.

– Till jul är svagdricka populärt. Sedan är det ett litet uppsving till påsk, säger Mikael Persson.

Joakim Norrman, utbildad bryggeritekniker, säger lite diplomatiskt att han lärt sig att uppskatta svagdricka. Men först och främst är han ölfantast och säkert är det så att den gamla maltdrycken är populärare bland äldre.

Men intresset till jul för svagdricka är så stort att bryggeriet 13 december håller öppet för påfyllning av egna kärl. Vissa har kvar de stora glasflaskorna med patentkork som drycken förr brukade säljas i.

Annons

För drack man också så kallad drickarblandning, svagdricka och mjölk. Men det är en tradition som är på utdöende.

– Men många gör numera glögg på svagdricka, säger Mikael Persson.

Svagdricka säljs året runt och man brygger mellan 40 000 och 50 000 liter per år. Österlenbryggarna är ett av få bryggeriet i landet som brygger drycken. För kunde det finnas ett svagdrickebryggeri i minsta by.

Gustav Nord jobbar med buteljering,  här julmust, en av en rad drycker som tillverkas i Brösarp.
Gustav Nord jobbar med buteljering, här julmust, en av en rad drycker som tillverkas i Brösarp.Foto: Sprisse Nilsson

Vi lämnar kylrummet med tankar av jäsande öl och svagdricka. I nästa rum sker buteljeringen. Här jobbar Gustav Nord vid en italienare, en buteljeringsmaskin inköpt i norra Italien. För tillfället är det flaskor med julmust som fylls och matas fram på bandet.

Mikael Persson berättar om sin affärsidé. Han kör korta serier och har en mängd olika produkter. Senaste tillskottet är tonic.

– Maskinerna ska inte stå stilla, förklarar han.

Nya ölsorter tas också fram. Och marknaden är god för mikrobryggerier. Många är intresserade av lokala ölsorter – och är beredda att betala för hantverksmässigt framställd öl.

Hantverksmässigt framställd öl har numera en stor marknad.
Hantverksmässigt framställd öl har numera en stor marknad.Foto: Sprisse Nilsson

Ett kvitto på framgångarna kom nyligen då Österlenbryggarna prisades för två ölsorter på Stockholms Beer & Whiskey-festival.

Men svagdrickan görs på samma vis som på farfar Nils tid. Det är själva idén.

YA:s reporter var också en gång på plats i Tomelilla för att skriva om svagdrickemästaren Nils Persson i Tomelilla. Han avslöjade då sin hemlighet. Varje morgon drack han en hutt malörtsbrännvin. Den traditionen upprätthåller man inte längre i Brösarp. Det är andra tider nu.

Annons

Mikael Persson lärde sig dock att brygga svagdricka av sin farfar, som var verksam långt upp i åldrarna. Han dog 93 år gammal. Kanske är också svagdricka hälsosamt.

Svagdricka i två tappningar, på gammaldags glasflaska med patentkork och på PET-flaska.
Svagdricka i två tappningar, på gammaldags glasflaska med patentkork och på PET-flaska.Foto: Sprisse Nilsson
Fakta

Svagdricka

En jäst maltdryck med låg alkoholhalt, vardagsdryck i stora delar av Europa redan under medeltiden.

I början av 1900-talet fanns lokala svagdrickebryggerier runt om i Sverige. Konsumtionen var då cirka 35 liter per år och capita.

Svagdricka var i södra Sverige en vanlig måltidsdryck, som även kunde blandas med mjölk till så kallad drickablandning. Kokt svagdricka med brödbitar eller gröt kallades ölsupa eller drickasupa, värmd dricka blandad med mjölk blev ölost.

Källa:Wikipedia

2018 invigdes bryggeriet på Vägstationen i Brösarp.
2018 invigdes bryggeriet på Vägstationen i Brösarp.Foto: Sprisse Nilsson
Fakta

Mat - mer än en munsbit

Det här är den sjunde delen i kultursidans serie om matkultur.

Tidigare delar: Brantevikssill – här föddes den och så fick den sitt namn, Mellbykavring - slow food med anor från 1800-talet, Äggakaka –mat för monarker och matvrak, Tusentals äpplen blir must varje år – till mellanmål och kungamiddagar, Ciderrevolutionen är här – så kan Österlen bli ciderlandet, Spettekakan – ett skånskt kulturarv som vårdas i Sjöbo.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons