Annons
Kultur

Svensk kulturkanon: Drag som banat väg

Medan damimitatören John Lind var den svenska dragkulturens urmoder har After Dark placerat dragshow-Sverige på världskartan. Det framhåller skådespelaren och dragartisten Robert Fux som presenterar en svensk kanon i dragkultur.
Här är första delen i vår sommarserie om en svensk kulturkanon.
Kultur • Publicerad 4 juli 2023
Christer Lindarw och Lars Flinckman tävlade i Melodifestivalen 2004 med "La dolce vita". Arkivbild.
Christer Lindarw och Lars Flinckman tävlade i Melodifestivalen 2004 med "La dolce vita". Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson / TT
John Lind – Sveriges första internationella dragstjärna. Arkivbild.
John Lind – Sveriges första internationella dragstjärna. Arkivbild.Foto: Wikicommons
Foto: Anders Humlebo/TT

1. Damimitatören John Lind

"Damimitatören extra allt, född i Karlskrona 1877. Vår första internationella dragstjärna som lade världen under sina klackar och turnerade på de största scenerna i världen för över hundra år sedan. Sverige snålade tyvärr med berömmelsen men hans stjärnglans och berömda korsetterade timglasmidja fyllde salongerna med beundrare utomlands. En solklar urmoder och showmamma för efterföljande draggenerationer", säger Robert Fux.

Annons

2. After Dark

"Ingen har som Christer Lindarw och Lasse Flinckman satt ribban för svensk drag på samma sätt sedan 70-talet. Las Vegas-svassande paljettsläp mötte svensk revytradition och uttolkades av generationer av landets finqueens och toppdansare. Inte en krona sparades på kostym, koreografi eller finish, det här är fingertoppsfjollerier av bästa märke. Svea rikes rosa yrväder Babsan har också frontat gruppen och hjälpt till att placera dragshowsverige på världskartan."

3. Biblioteksdrugorna

"De två största läsande dragqueenprojekten i landet heter ”Drag story hour Sweden” och ”Bland drakar och dragqueens”. Tillsammans har de genom åren mött tusentals barn, läst kilometervis med sagor och mött oändligt mycket kärlek och pepp. Men de har också mött hat, högerextremism och intoleranta politikers hatretorik. Att läsa sagor i drag på bibliotek nuförtiden kräver mod, hängivenhet och en extra stork burk inre glitter."

4. Svenska dragkings

"Karl Qunt, McShag, Liam Teasem, Lion Kings, Ken Akter, Noah Fence och Herman Winter är alla exempel på den rika flora av blågula dragkingartister som vuxit fram sen millennieskiftet i Sverige. Kungarna av drag vrider och vänder på maskulinitetsidealen och behövs mer än någonsin i en tid när machonormen breder ut sig."

5. "Drag race Sverige" i SVT, säsong 1

"Det går inte att väja för detta tvärsnitt av Sveriges framtida draghopp som bröt ny mark genom att våga visa sitt innersta och yttersta för tv-publiken. Mod, ambition, riv, artisteri levererades av närodlade förmågor som blivit internationella förebilder för generationer av unga. Det är bara att 'unna saj' denna underbart frodig efterväxt av kings, queens och queers som kommer uppträda på klubbar, göra egna shower och fortsätta utveckla genren."

Fakta: Svensk kulturkanon

I Tidöavtalet skriver regeringen och Sverigedemokraterna att man ska låta fristående expertkommittéer inom olika områden ta fram förslag på en svensk kulturkanon. Än har det inte skett. I sommar utser vi därför egna experter och ber dem ta fram en kanon utifrån sina specialistkunskaper.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons