Annons
Kultur

Svenska arkitekter starkt självkritiska

Arkitektur • Publicerad 13 juli 2021
Svenska arkitekter tycker sig ha en för svag roll i byggprocessen, enligt en ny undersökning. Arkivbild.
Svenska arkitekter tycker sig ha en för svag roll i byggprocessen, enligt en ny undersökning. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Svenska arkitekter är betydligt mer självkritiska än sina nordiska kollegor. Medan övriga länders arkitekter framhåller det egna landets arkitektur som den bästa i Norden tycker de svenska arkitekterna i stället att de danska kollegorna är bäst och att den svenska arkitekturen är sämst – användarorienterad och pragmatisk istället för innovativ och konstnärlig.

Det visar en undersökning som företaget Cembrit, tillverkare av olika byggskivor, låtit göra. Slutsatserna är baserade på intervjuer med 240 arkitekter i Sverige, Finland, Danmark och Norge per telefon (60 per land) gjorda av PFM Research.

Annons

Mark Isitt, vinnare av Sveriges Arkitekters kritikerpris 2018, säger i ett pressmeddelande att han inte är förvånad:

"Jämfört med Danmark domineras det svenska byggandet av några få, mycket stora aktörer. Dessa styrs ofta av kortsiktiga vinstintressen och arkitekten får svårt att hävda kvalitet. För att få en starkare röst väljer många svenska arkitektkontor därför att växa, men tyvärr får det sällan önskad effekt — ska man försörja hundratals anställda vågar man sällan insistera på betydelsen av mjuka, svårmätbara värden som estetik och skönhet", säger Isitt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons