Annons
Kultur

SVT visar miniserie om hedersmord

20-åriga Banaz Mahmod hade modet att gå emot sin familj i England, hon lämnade en make som misshandlade henne och inledde en relation med en man som hennes familj inte godkände. Det blev hennes död.
Tv • Publicerad 5 mars 2021
Keeley Hawes spelar polisen Caroline Goode, som utredde mordet på Banaz Mahmod. Pressbild.
Keeley Hawes spelar polisen Caroline Goode, som utredde mordet på Banaz Mahmod. Pressbild.Foto: SVT

Den 24 januari 2006 våldtogs, torterades och ströps hon av tre släktingar, på uppdrag av sin far och sin farbror. Kroppen dumpades i en resväska och begravdes i en trädgård.

Nu kommer ”Hedersmordet” på SVT, en miniserie i två delar, om hur likgiltiga poliser struntade i varningarna om att Banaz var dödshotad – och om den kvinnliga poliskommissarie som tog tag i fallet och satte dit dem som låg bakom mordet.

Annons

Kommissarien heter Caroline Goode, och spelas av Keeley Hawes, känd från bland annat "Line of duty".

– Det känns pinsamt att erkänna det, men när jag läste manuset var det första gången jag hörde talas om Banaz. Men när jag läst det kände jag omedelbart att detta var någonting jag ville vara en del av. Men det var tufft, det var otäckt, det är en skakande berättelse, säger hon i en Zoom-intervju till TT:

– Å andra sidan, om man ger sig in i att berätta om ett sådant här brott, så måste man stålsätta sig för att göra även det som är otäckt.

Misshandlades och våldtogs

Familjen Mahmod var en mycket strikt kurdisk familj som sökte asyl i England 1995. Familjen hade en son och fem döttrar. Döttrarna skulle gifta sig med män som föräldrarna bestämt. Banaz Mahmod tvingades gifta sig med en tio år äldre man, som, enligt Banaz, hade värderingar som var 50 år gamla. Han misshandlade och våldtog henne.

Hon gick till polisen, som inte brydde sig om det hon sade, hon klagade hos sina föräldrar, men de sade att hon fick finna sig i det, annars skulle det bringa skam över dem. Till sist lämnade hon maken och inledde en relation med en ung man.

Ett familjemöte bestämde då att både Banaz och den nya pojkvännen skulle mördas. Banaz Mahmod hörde talas om mordplanerna och gick flera gånger till polisen där hon avfärdades som hysterisk.

"Frodas i tystnadskultur"

Den 24 januari 2006 försvann hon spårlöst. Det var först när Caroline Goode fick i uppdrag att försöka lösa fallet som man hittade kroppen och kunde samla bevis mot mördarna. Goode, som numera är pensionerad, har om tv-serien sagt i en intervju:

– Det är ett brott som frodas i en tystnadskultur, så ju mer vi kan sprida den här berättelsen, desto mer hjälper vi till med att förstöra den tystnadskulturen. Och det gör det lättare för andra att berätta om det, och det gör det lättare för andra att förstå vad det är man berättar för dem och då kan de som förstår hjälpa till.

2012 gjordes det en dokumentärfilm om fallet, och Hawes säger att det var till stor hjälp att se den.

– Det hör inte till vanligheterna att kunna se en dokumentär om de människor man just spelar.

Fakta: Keeley Hawes

Ålder: 45 år

Familj: Maken Matthew Macfadyen (från ”Succession”) och tre barn

Bor: London

Yrke: Skådespelare

Roller i urval: ”Ashes to ashes”, ”Identity”, “High-rise”, “Line of duty”, “Bodyguard”, “Enkel resa till Korfu”, “Rebecca”, “It's a sin” med flera

Aktuell: I miniserien “Hedersmordet” på SVT1 vars första avsnitt sänds den 6 mars

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons