Annons
Kultur

Syskon spårar ur i Vasalopps-komedi

I komedin "Ur spår" tränar två omaka syskon för att åka Vasaloppet. Fredrik Hallgren fick mersmak efter rollen som den stenhårt satsande brorsan som flyr problem på hemmaplan med tajts och rullskidor.
Film • Publicerad 17 januari 2022
Skådespelarna Fredrik Hallgren, Katia Winter och regissören Mårten Klingberg (mitten) ser fram emot att äntligen få premiär på sin pandemiuppskjutna komedi "Ur spår".
Skådespelarna Fredrik Hallgren, Katia Winter och regissören Mårten Klingberg (mitten) ser fram emot att äntligen få premiär på sin pandemiuppskjutna komedi "Ur spår".Foto: Jessica Gow/TT
Regissören Mårten Klingberg tränar själv varje dag och har baserat den manliga huvudrollen i "Ur spår" på sig själv.
Regissören Mårten Klingberg tränar själv varje dag och har baserat den manliga huvudrollen i "Ur spår" på sig själv.Foto: Jessica Gow/TT
Lisa (Katia Winter) och Daniel (Fredrik Hallgren) är syskon som av olika anledningar ska åka Vasaloppet i "Ur spår". Pressbild.
Lisa (Katia Winter) och Daniel (Fredrik Hallgren) är syskon som av olika anledningar ska åka Vasaloppet i "Ur spår". Pressbild.Foto: SF Studios
Lisa (Katia Winter) är arbetslös och sjukskriven och har en hel del att bevisa för sig själv och omgivningen när hon startar i Vasaloppet i "Ur spår". Pressbild.
Lisa (Katia Winter) är arbetslös och sjukskriven och har en hel del att bevisa för sig själv och omgivningen när hon startar i Vasaloppet i "Ur spår". Pressbild.Foto: SF Studios

"Ur spår"-gänget är på glatt humör när de träffas ("det känns som en återträff") i ett konferensrum hos filmbolaget SF Studios för att prata om sin nya skidåkarkomedi. Regissören Mårten Klingberg lyser upp lite extra när Fredrik Hallgren pratar Vasaloppsplaner och börjar peppa:

– Ja, kör, kör, kör.

Annons

Fredrik Hallgren nickar.

– Ja, jag blir besviken på mig själv annars.

Hans medspelare Katia Winter, som sitter mitt emot, säger gravallvarligt:

– Vi blir besvikna på dig annars.

Filmen får premiär ett pandemiår efter vad som ursprungligen var tänkt.

– Då fanns det ju inga alternativ. Och det skjuts upp filmer nu också men jag tror det är bra att vi kör, om jag får killgissa. Jag tänker på Johan Olsson i Val di Fiemme 2013, han bara körde när ingen trodde det, säger Mårten Klingberg.

Syskonpar i spåret

"Ur spår" handlar om syskonparet Daniel och Lisa. Han är en uppstyrd vd, som bor med sin fru Klara (Rakel Wärmländer) i en villa i Stockholm. De försöker få barn samtidigt som han tränar stenhårt för Vasaloppet. Lisa är arbetslös, deprimerad och har delad vårdnad om sin dotter. En orosanmälan till soc senare tvingas hon ta tag i sig själv och börjar träna med sin bror.

Mårten Klingberg fick frågan om att "göra en film om Vasaloppet" för flera år sedan.

– Då gick tankarna till min egen träning. Jag höll på med långdistanslöpning och triatlon på en relativt ambitiöst nivå och jag var krönikör för Runners World. När jag körde på som hårdast så låg min mamma för döden, jag filmade för SVT, höll på att klippa "Cockpit" och hade en turbulent period privat. Då brände jag av två SM i triatlon. Det var väl bra att jag tränade och höll mig i form. Men att jag körde på så jävla hårt?

Efter ett tag kom han ut ur bubblan och började reflektera över träningen.

Annons

– Det var ju inte så mycket glädje. Det var ju tills man spydde och sådär. Det blev min ingång i arbetet med filmen. Fredrik spelar ju mig.

Träning som terapi

Fredrik Hallgrens ("Bonusfamiljen") rollfigur Daniel är på många sätt en typisk medelålders man, som biter ihop när han mår dåligt och använder träningen för att fly vardagen och sina känslor.

– För honom är det så. Och kanske generellt för män också. Men träning kan också vara en form av terapi – och ett sätt för män att umgås, säger Fredrik Hallgren, som tränade varje dag i sju veckor och höll en strikt diet för att komma i form till inspelningen.

Som motvikt finns syrran Lisa, som har svårt att få ordning på livet. Katia Winter, som tills nyligen bodde och jobbade mest i Hollywood, funderade inledningsvis på om det skulle bli svårt för publiken att ta till sig hennes Lisa, som krökar och hamnar i fyllecell.

– Jag var lite orolig och funderade på om det gick att sympatisera med henne. Men, herregud, livet kan vara svårt ibland, det finns inget facit. När jag såg filmen kände jag att balansen var fin, jag blev själv berörd. Och det var kul att få spela en kvinna som var så urspårad och ohämmad och inte bad om ursäkt för det.

Receptet för framgång

Precis som i Mårten Klingbergs filmer "Offside", "Cockpit" och till viss del "Min pappa Marianne" samsas komedi med drama och roliga situationer blandas med fullaste allvar.

TT: Hur ser receptet för lyckad feelgood ut?

– Man kan kalla det feelgood eller dramakomedi, och det är väl rätt. Men sedan är jag så storvulen att jag tycker att jag är min egen genre, säger Mårten Klingberg och fortsätter:

– Formen är ett realistiskt skådespeleri där skådespelarna försvarar sina karaktärer, precis som när man spelar drama, fast i tillspetsade situationer. Jag kan studsa ibland när folk säger "det är kommersiell anpassning". Så är det inte för mig. Det här är exakt så som jag vill göra film. Och det är en grundhållning till livet, det låter högtravande kanske men humor har alltid varit en livlina för mig

Tränar varje dag

Mårten Klingberg åkte själv Vasaloppet i fjol ("Ska man göra den här filmen måste man ju åka själv"). Nu för tiden tränar han inte med den där stirriga blicken han hade förr och kan hoppa de allra tyngsta passen om han känner för det.

Annons

– Men jag tränar fortfarande på ett sätt som många skulle tycka var extremt, jag tränar varje dag. Jag körde ett intervallpass i morse.

Katia Winter skrattar till.

– Varje gång man träffar dig så har du tränat ett intervallpass.

Fredrik Hallgren fyller i:

– ...och så får man ångest.

Fakta: Ur spår

Regi: Mårten Klingberg

Manus: Maria Karlsson

Handling: De omaka syskonen Daniel och Lisa ska, av helt olika anledningar, åka Vasaloppet.

Medverkande: Fredrik Hallgren, Katia Winter, Rakel Wärmländer, Leif Andrée, Torkel Pettersson och Kalle Moreaus.

Premiär: 28 januari

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons