Annons
Kultur

Tarantino får kritik efter ord om Bruce Lee

Quentin Tarantino får återigen kritik i hur han porträtterade ikonen Bruce Lee i filmen "Once upon a time... in Hollywood".
Reaktionen kommer från dottern Shannon Lee efter att Hollywoodregissören på nytt uttalat sig om hennes pappa.
Film • Publicerad 3 juli 2021
Quentin Tarantino vann förra året en "Golden globe" för bästa regi för filmen "Once upon a time... in Hollywood". Arkivbild.
Quentin Tarantino vann förra året en "Golden globe" för bästa regi för filmen "Once upon a time... in Hollywood". Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Shannon Lee reagerar i en kolumn i Hollywood Reporter på fredagen, enligt Los Angeles Times.

"Jag är verkligen jävligt trött på att vita män i Hollywood försöker tala om för mig vem Bruce Lee var", skriver hon i Hollywood Reporter.

"Kulturella fördomar"

Annons

Lee framhåller också att kommentarer från Tarantino är ovälkomna, speciellt med tanke på förekomsten av rasism och våld mot den asiatiska befolkningen i USA sedan förra året.

"Jag säger inte att ingen får ha en negativ åsikt om Bruce Lee. Jag säger att din åsikt kan vara påverkad av personliga eller kulturella fördomar, och att det finns ett mönster", skriver hon.

Kolumnen är en reaktion på ett uttalande som Tarantino gjorde i tisdags i Spotify-podcasten "The Joe Rogan Experience", i samband med lanseringen av sin nysläppta adaptering till romanformat av filmen.

Han säger där att han kunde förstå att dottern Shannon Lee hade ett problem med hans porträtt av Bruce Lee i filmen eftersom det är hennes pappa, men avfärdade andra kritiker med vulgära ordval, enligt Los Angeles Times.

Respektlös scen

I filmen hamnar Brad Pitts karaktär – stuntmannen Cliff Booth – i handgemäng med Bruce Lee, som porträtteras av Mike Moh. Scenen har beskrivits som respektlös och ett hån mot kampsportsikonen.

"Hur manuset porträtterar min pappa som den här arroganta, egoistiska slagpåsen var riktigt nedslående och onödigt", har Shannon Lee tidigare sagt efter att ha sett filmen, enligt tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons