Annons
Kultur

Tecknade serier att se fram emot 2022

Ett Lars Norén-drama, en orgie i sex, droger och rock 'n' roll – och en dokumentär skildring av adoptionsskandalen i Chile.
Det är några av berättelserna i serieböckerna som ges ut under 2022.
Litteratur • Publicerad 7 januari 2022
"Olycka" av Lars Norén blir tecknad serie av Agnes Jakobsson. Arkivbild.
"Olycka" av Lars Norén blir tecknad serie av Agnes Jakobsson. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Moa Romanonas seriebok "På glid" skulle ha kommit ut under 2021, men datumet flyttades fram.
Moa Romanonas seriebok "På glid" skulle ha kommit ut under 2021, men datumet flyttades fram.Foto: Claudio Bresciani / TT
Serietecknaren Fabian Göranson kommer med sin fjärde bok i "Hokus pokus"-serien. Arkivbild.
Serietecknaren Fabian Göranson kommer med sin fjärde bok i "Hokus pokus"-serien. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Bild från "Olycka" av Agnes Jakobsson och Lars Norén. Pressbild.
Bild från "Olycka" av Agnes Jakobsson och Lars Norén. Pressbild.Foto: Kaunitz-Olsson

"Olycka" – Lars Norén, Agnes Jakobsson

Serieboken "Olycka" var ett av Lars Noréns sista projekt innan han avled. Texten skrevs ursprungligen 2002 och publicerades i samlingsverket "Dramer", men har aldrig spelats inför publik. 2020 inleddes arbetet med att göra en tecknad serie av pjäsen och uppdraget tilldelades Agnes Jakobsson. Hon debuterade med serieboken "Psycho girl" 2018.

Annons

"Olycka" är en berättelse i tre delar om en man och en kvinna som gör sig redo för en utekväll. Deras samtal präglas av ett patriarkalt maktspel. Boken ges ut i april.

"På glid" – Moa Romanova

Moa och Åsa har varit vänner sedan barnsben – och nu har båda slagit igenom på var sitt håll. Moa som serietecknare och konstnär, Åsa som artist i duon Shitkid. För att hinna umgås följer Moa med på Åsas USA-turné, som snabbt omvandlas till en orgie av sprit, sex och droger. Det destruktiva levernet väcker gamla minnen till liv.

Moa Romanova debuterade med serieromanen "Alltid fucka upp" 2018. "På glid" ges ut i april.

"Den uppgrävda jorden" – Lisa Wool-Rim Sjöblom

När Chileadopterade Maria efter många års letande hittar sin biologiska mamma, får hon reda på att hon inte har lämnats bort frivilligt. Hennes fall är i själva verket med i en brottsutredning i Chile där 20 000 barn misstänks ha stulits från sina föräldrar.

Lisa Wool-Rim Sjöbloms nya seriebok är ett dokumentärt vittnesmål som bygger på mängder av intervjuer med adopterade och föräldrar. Författaren debuterade 2016 med "Palimpsest", om hennes egen korrupta adoptionsprocess. Boken ges ut i mars.

"Himlastormande" – Karolina Bång

Hedda och Fanny ska precis flytta ihop, när Hedda träffar en ny bekantskap i sin orkester. Kärlekspirret är där, och att inleda en ny relation är inga problem, eftersom Hedda och Fanny har en öppen relation. Allt är egentligen lugnt – tills det kommer fram att den nya förälskelsen har en pojkvän.

"Himlastormande" utspelas mellan hopp och förtvivlan, rätt och fel. Boken ges ut i april.

Annons

"På äventyr i senkapitalismen" – Tommy Sundvall

Tommy Sundvalls debutalbum följer tre vänner på äventyr genom gigekonomi, vidriga arbetsvillkor, vänskap och öl.

Morris, John och Hunter bor i Stockholm, men måste åka utanför tullarna och genom hela landet i jakten på snabba pengar. På sin resa hinner de bland annat starta en fackklubb, bli vettskrämda på ett hotell i Kramfors och droga en mellanchef med fentanyl. Boken ges ut i januari.

"Hokus pokus – vargarnas fest" – Fabian Göranson

Den fjärde delen av Fabian Göransons serie för barn bjuder på ett vinteräventyr. Ida med familj ska hälsa på hos gammelmoster Inga, men fastnar i en snöstorm.

De söker skydd från ovädret på Laban Bolls krog, men Ida och hennes lillebror inser snart att allt inte står rätt till. Boken ges ut i januari.

"Slakthus 5 – eller barnkorståget" – Kurt Vonnegut, Ryan North & Albert Monteys

Bokens huvudperson Billy Pilgrim tas till fånge av tyskarna, och liksom författaren Kurt Vonnegut, hamnar han i Dresden 1945 och överlever de allierades förgörande brandbombning av staden.

När Pilgrim återvänder till USA blir han lösgjord från tiden, och slungas tillbaka till andra världskriget, hamnar på en optikerkonferens på 60-talet och blir kidnappad av utomjordingar. Ryan North och Albert Monteys har omarbetat berättelsen till en seriebok. Den ges ut i januari.

"Häxorna" – Roald Dahl, Pénélope Bagieu

Annons

I den här berättelsen finns häxor på riktigt. Deras mål? Att förgöra alla barn i hela världen.

Pénélope Bagieu återberättar Roald Dahls klassiska barnbok, fast som tecknad serie. Boken följer en föräldralös, åttaårig pojke och dennes mormor, som försöker stoppa Storhäxans planer på att förvandla alla barn i England till möss. Ges ut i januari.

"Millennium 1: Män som hatar kvinnor" – Sylvain Runberg

Stieg Larssons succéberättelse om Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomkvist omvandlas till serieform av den belgiske serieförfattaren Sylvain Runberg. Boken ges ut i mars.

"Spirou: Hoppets tid" – Émile Bravo

Kriget närmar sig slutet i den fjärde delen av Émile Bravos andra världskriget-skildring. Den tyska ockupationen av Belgien är över, men såren från kriget är inte läkta.

Nu vill bokens huvudperson Spirou få reda på vad som hänt med hans judiska vänner. Det här är den sista delen i bokserien, som Émile Bravo har arbetat med under tio års tid. Boken ges ut i april.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons