Annons
Kultur

Tecknare oroar sig för AI

AI kommer att försämra upphovsrätten och påverka möjligheterna att ta betalt – det tror många visuella kreatörer, enligt en ny enkät.
Konst • Publicerad 5 april 2023
Tecknare och illustratörer oroar sig för att AI ska påverka deras yrke. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Utvecklingen inom AI kommer att påverka hela situationen för kreativt skapande. Det förutspår i alla fall fler än hälften av de 370 yrkesutövare som har svarat på en enkät om AI av Svenska Tecknare, en fackförening för illustratörer och grafiska formgivare.

"Det är en klart övervägande dyster bild som visuella kreatörer målar upp", säger ordförande Josefine Engström i ett pressmeddelande.

Annons

64 procent tror att statusen för yrkeskåren kommer att försämras och 60 procent tror att AI kommer att påverka deras möjligheter att ta betalt. En majoritet tror att upphovsrätten kommer att bli lidande.

Närmare 90 procent uppger också att deras bilder går att hitta genom sökmotorer på nätet – och sådana bilder är en viktig källa när AI tränas upp. Över 70 procent är negativa till att bilderna används i det syftet utan upphovspersonens medgivande. Däremot är de mer positiva om de skulle få betalt för användandet.

Även om AI upplevs som ett hot vill många också lära sig mer om tekniken.

"Det positiva är ändå att vi ser ett ökat intresse för bildskapande och att det sätter ljuset på upphovsrätten som behöver stärkas", säger Josefine Engström.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons