Annons
Kultur

Tekniska museet måste betala tillbaka krisstöd

Tekniska museet i Stockholm tvingas betala tillbaka 9,7 miljoner kronor i så kallat omställningsstöd – plus dröjsmålsränta – till Skatteverket, skriver .
Kultur • Publicerad 12 januari 2022
Tekniska museet måste betala tillbaka krisstöd till Skatteverket. Arkivbild.
Tekniska museet måste betala tillbaka krisstöd till Skatteverket. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Museet drivs både som privat stiftelse och med hjälp av statligt grundanslag. Samtidigt består en stor del av finansieringen av entréintäkter som försvann under pandemin. Museet ansökte därför om olika krisstöd och beviljades så kallat omställningsstöd som betalade ut i april och juni i fjol. Strax före jul meddelade dock Skatteverket att stödet krockar med det statliga grundanslaget. Därför kräver verket nu tillbaka pengarna, berättar museichefen Peter Skogh för DN.

– Vi har femtio miljoner i statsanslag per år. Det kände de till när vi sökte stöd, men ställde inga frågor om det. Nu kommer de tillbaka och säger att det är anslaget som är problemet, säger Peter Skogh till DN.

Annons

Han tycker att Skatteverket kunde ha gjort bedömningen direkt.

Tekniska museet för just nu dialog med Kulturdepartementet om extra anslag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons