Annons

Thella Johnsons debutroman borde vara obligatorisk i Nato-debatten

Konflikter har ofta stått i fokus för journalisten Thella Johnsons prisbelönta dokumentärer. Så även i debutromanen ”Fred”. Det är imponerande att en bok om krig kan vara så rolig att läsa, tycker recensenten Virve Ivarsson.
Bokrecension • Publicerad 17 juli 2023
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Roman

Fred

Författare: Thella Johnson

Förlag: Norstedts

Journalisten Thella Johnson debuterar med romanen ”Fred”.
Journalisten Thella Johnson debuterar med romanen ”Fred”.Foto: Kajsa Göransson

”Min vän, har du insett det alls? Du har fått leva i fredstid!”. Citatet inleder det allra sista kapitlet i Thella Johnsons debutroman ”Fred” och sammanfattar väl den insikt som boken ger en – nämligen hur skör och ovanlig freden är. Boken är indelad i fyra flyttar och delar. Först får vi följa huvudpersonen Elina Kansas ofrivillige soldatmorfar, sedan hennes flyktbenägna mamma, därefter dennes irakiske sockerälskande nya man och till slut den stundtals synska Elina själv.

Historien tar sin början i framtidstron i Finland efter andra världskriget och rör sig sedan över till Sverige där Palme skjuts och Ny Demokrati skördar segrar. Därefter flyttar släkten tillbaka till Finland och historien slutar där 2015, då problem med rasism och gängkriminalitet har ökat.

Annons

Thella Johnson är en svensk journalist och musiker med finska rötter och har fått flera priser för sina radiodokumentärer och granskande reportage av konflikter. 2007 skrev hon även tillsammans med Jörgen Huitfeldt och Ola Wong boken ”Sjukt billigt – vem betalar priset för ditt extrapris”. Även här står konflikter i fokus.

”Jag fängslas och förundras direkt av språket, humorn och av att författaren vågar kasta sig så fritt och snabbt mellan tider och glädje och allvar.”

Det är imponerande att en roman om krig kan vara så rolig att läsa. Berättaren i ”Fred” gör hela tiden det oväntade. Avbryter historien för en kommentar från sig själv eller någon bredvid henne i nutid. Berättar ibland direkt hur en persons liv kommer sluta, säger andra gånger bara detaljer – som att en mört i en sko kommer att få avgörande betydelse.

Jag fängslas och förundras direkt av språket, humorn och av att författaren vågar kasta sig så fritt och snabbt mellan olika tider och mellan glädje och allvar. Jag slukar boken och förmår tack vare humorn också svälja och smälta det övergripande temat om att leva i fredstid med erfarenhet av våld, och vad det gör med en.

När jag läst klart är det som att jag både har rest genom min egen och Nordens historia, och samtidigt fått en sammanfattning av vad det egentligen pratas om i medierna idag. Då jag lyfter blicken från denna bok om ”syskonen” Sverige och Finland och läser om Nato-debatten – eller bristen på den – höjs min puls. För det känns som att Thella Johnson beskriver något som även händer i nutid. Hur de som har makten manipulerar de maktlösa att följa deras planer utan att ifrågasätta, och vilka konsekvenser det får. Sammanfattningsvis är ”Fred” en smart, berörande och rolig roman som framstår som en så viktig känslomässig bakgrund till Ukrainakriget och Nato att man önskar att den var obligatorisk för alla att läsa.

”Fred” av Thella Johnson
”Fred” av Thella Johnson
Virve IvarssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons