Annons
Kultur

Thorleifs sångare död

Musik • Publicerad 10 januari 2021
Thorleif Torstensson, sångare i dansbandet Thorleifs, har avlidit vid 71-års ålder. Arkivbild.
Thorleif Torstensson, sångare i dansbandet Thorleifs, har avlidit vid 71-års ålder. Arkivbild.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT /

Thorleif Torstensson, sångare i dansbandet Thorleifs, har avlidit vid 71-års ålder, skriver Expressen.

”Det är med stor sorg som Thorleif Torstenssons familj härmed meddelar att han i dag den 10 januari 2021, i sviterna av covid, stilla somnat in omgiven av sina nära och kära", skriver sångarens familj i ett uttalande.

Annons

Thorleifs bildades 1962 och skivdebuterade 1970. Gruppens första låt på Svensktoppen hette ”I Mexicos land”, och när Thorleifs några år senare spelade in det som sedermera kom att bli en av bandets klassiska låtar – ”Gråt inga tårar” – nådde den tredje plats.

"Lyckad kombination"

”Gråt inga tårar” var dock inte Thorleifs egen låt utan hade skrivits av Åke Hallgren i dansbandet Pippis. Till Sveriges Radio Ekot säger dansbandsexperten Thomas Deutgen, som under många år var programledare för P4:s dansbandsprogram ”P4 dans”, att den också lade grunden för Thorleifs framtida framgångar.

– Det var en lyckad kombination av texten, som handlar om ett brustet kärleksförhållande, Thorleifs säregna röst – den ljusa tenoren – och saxofonerna, säger han till Ekot.

Enligt Deutgen spelade saxofonen också en central roll i dansbandets musik överhuvudtaget.

– Det var otroligt viktigt för Thorleifs med blåset.

1995 valdes "Gråt inga tårar" till alla tiders dansbandshit och 1999 till århundradets dansbandslåt.

1996 gjorde dansbandet ett något oväntat samarbete med hiphopgruppen Just D, när de i samband med Grammisgalan framförde låten "Tre gringos". Låten blev en succé och versionen gavs också ut på singel, vilken direkt placerade sig i toppen på försäljningslistan för singlar i Sverige.

Den låg på Svensktoppen mellan den 16 mars och 8 juni 1996 – på en andraplats som bästa placering.

2009 deltog Thorleifs i Melodifestivalen med låten ”Sweet kissin' in the moonlight”.

Sorg inom dansbandsvärlden

Efter beskedet Thorleif Torstenssons död ger flera artister inom den svenska dansbandsvärlden uttryck för sin sorg och bestörtning.

Annons

Sångerskan Kikki Danielsson skriver på Facebook att dödsbeskedet kändes som att bli träffad av blixten.

”Thorleif, min käre vän. Vi som haft så mycket kul ihop sen 70-talet. Jag kommer att sakna dig oerhört! Du var en varm Människa som alltid hade tid för andra. Jag tänker på din fru Lisbeth i denna svåra stund. Vila i frid”, skriver hon.

Även dansbandet Streaplers hyllar Thorleif Torstensson, på Instagram.

"En legend har tyvärr lämnat oss.Tack för allt", skriver de under en bild av sångaren.

Den tidigare skivbolagsdirektören Bert Karlsson, som under många år arbetade med Torstensson, säger till Aftonbladet att han tycker att beskedet är "fruktansvärt"

– "Tolle" var en duktig och driven kille, inte bara som musiker utan även som en entreprenör i branschen, säger Karlsson till tidningen.

Fakta: Thorleifs

Bildades 1962 i Norrhult i Kronobergs län.

Klassiska låtar är: "Gråt inga tårar", ”Om du tände stjärnorna” och "Med dej vill jag leva".

Under 1970-talet hade bandet drygt 200 spelningar om året, kring 2005 hade antalet minskats och bandet var då oftast bara ute under veckosluten.

Thorleifs samarbete med hiphopgruppen Just D – "Tre gringos" – låg på Trackslistan i nio veckor under 1996. Det blev Thorleifs enda låt på Trackslistan, där dansband var mycket ovanliga under 1980- och 90-talen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons