Annons
Kultur

Tom Cruise ska filma i Norge igen

Tom Cruise gillar Norge.
Nu är det klart att superstjärnan återvänder dit för att spela in scener till en ny "Mission: impossible"-film, uppger norska P4.
Nöje • Publicerad 8 februari 2023
Tom Cruise har redan spelat in flera "Mission: impossible"-filmer i Norge, som här 2020. Nu återvänder han. Arkivbild.
Tom Cruise har redan spelat in flera "Mission: impossible"-filmer i Norge, som här 2020. Nu återvänder han. Arkivbild.Foto: Geir Olsen/NTB/TT

– Tom Cruise letar efter de spektakuläraste platserna och vi vet att den här filmen delvis ska spelas in på Svalbard, säger Dag Asbjørnsen på Norska filminstitutet till radiokanalen.

Men inspelningsplatsen är inte helt oomstridd. De amerikanska filmproducenterna hade hoppats på ekonomiskt stöd från Norge på motsvarande 70 miljoner kronor, men det stoppar kulturdepartementet eftersom det strider mot de strikta miljökrav som finns på den arktiska ögruppen.

Annons

– Den arktiska miljön är sårbar och därför ska det inte ges incitament för att filma där – för att inte belöna de som ökar klimatavtrycken, säger Norges kulturminister Anette Trettebergstuen till P4.

Tidigare har tre "Mission: impossible"-filmer spelats in delvis i Norge. Den senaste, "Dead reckoning, part one" får premiär i sommar och uppföljaren till den filmen, "Dead reckoning, part two" släpps 2024. Svenska skådespelaren Rebecca Ferguson har en biroll i filmerna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons