GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Torterad författare kritisk mot bistånd

Kultur • Publicerad 22 januari 2023
Kakwenza Rukirabashaija lever nu i exil i Tyskland. Arkivbild.
Kakwenza Rukirabashaija lever nu i exil i Tyskland. Arkivbild.Foto: Hajarah Nalwadda/AP/TT
Kakwenza Rukirabashaija visar ärren efter den tortyr som han utsattes för i Kampala, Uganda. Arkivbild.
Kakwenza Rukirabashaija visar ärren efter den tortyr som han utsattes för i Kampala, Uganda. Arkivbild.Foto: Hajarah Nalwadda/AP/TT

Den ugandiske författaren Kakwenza Rukirabashaija uppmanar demokratiska länder som Sverige att avbryta förbindelserna med den "diktatoriska regeringen" i Uganda, uppger SVT Nyheter. Rukirabashaija, som nu lever i exil i Tyskland, fängslades och torterades i Uganda efter att ha skrivit satiriska romaner och regimkritiska inlägg på Twitter. Under två år satt han i fängelse tre gånger. När han släpptes mot borgen i väntan på rättegång lyckades han ta sig ut ur landet.

Rukirabashaija, som 2021 fick Pinter International Writer of Courage Award av Internationella Pen, söker nu upp diplomater för att få demokratiska länder att avbryta biståndet till Uganda.

– Om Sverige respekterar mänskliga rättigheter, varför ska man gnugga axel med regeringen i Uganda? Utan finansiering är han ingenting, säger Rukirabashaija till SVT med syfte på landets president, Yoweri Museveni.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.