Annons
Kultur

Tragiska olyckan präglar dokumentärfilmen

Marc-André Leclerc var en av världens mest hyllade soloklättrare.
Under flera år arbetade regissören Peter Mortimer med att göra en dokumentärfilm om honom. När Mortimer trodde att arbetet med filmen var klart förändrades allt – Leclerc omkom i en lavinolycka.
Film • Publicerad 12 januari 2022
"The alpinist" följer den uppmärksammade unge klättraren Marc-André Leclerc i fotspåren. Pressbild.
"The alpinist" följer den uppmärksammade unge klättraren Marc-André Leclerc i fotspåren. Pressbild.Foto: Pressbild
Marc-André Leclerc började klättra redan som barn och var en erkänt skicklig alpinist. Pressbild.
Marc-André Leclerc började klättra redan som barn och var en erkänt skicklig alpinist. Pressbild.Foto: Pressbild
"The alpinist" bjuder på svindlande vackra vyer – men filmens förutsättningar förändras när Marc-André Leclerc omkommer i en lavinolycka. Pressbild.
"The alpinist" bjuder på svindlande vackra vyer – men filmens förutsättningar förändras när Marc-André Leclerc omkommer i en lavinolycka. Pressbild.Foto: Pressbild

– Marc var en på miljonen. Han var oerhört ödmjuk, han visste vad han gjorde, men han gjorde det aldrig för att skryta eller få uppmärksamhet, säger Mortimer till TT i ett Zoom-samtal från sitt kontor i Colorado i USA.

Han är själv bergsbestigare, men ser det som att han i jämförelse med Leclerc närmast är en amatör. Peter Mortimer driver sedan många år en produktionsfirma, som gör en serie kortfilmer om och med bergsbestigare och friklättrare. Då och då gör han en film i långfilmsformat. ”The alpinist” är en av dessa.

Skicklig men skygg

Annons

Han hade hört talas om soloklättraren Leclerc och sökte upp honom för att höra om han fick dokumentera dennes klättringar. Den unge alpinisten var oerhört skicklig, samtidigt som han närmast var skygg och egentligen inte ville vara med i en film. För Marc-André Leclerc var klättringen i sig det viktiga.

– Han hade börjat så ung och därmed vant sig vid att hamna i farliga situationer innan han blev medveten om att det var farligt. Man tänker inte på sådant när man är tio år gammal.

Peter Mortimer förklarar att soloklättringen var det som tog Leclercs hela uppmärksamhet. Att klättra med en partner är något helt annat.

– Men att klättra är fantastiskt. Man är lugn, fokuserad, det är här och nu som gäller, man vet om riskerna, man drabbas inte av panik.

Använde helikopter

Eftersom Leclerc var så pass tillbakadragen tog arbetet med filmen flera år. Mortimer och hans team filmade sitt objekt under klättringar och nere på marken, de intervjuade honom och fick tillgång till såväl privata filmer från hans barndom som de filmer han ibland gjorde under sina klättringar.

– Vi använde oss av helikopter några gånger. I dag hade vi använt drönare, säger han.

Peter Mortimer framhåller återigen hur grundad i sig själv Leclerc var, hur han till skillnad från de flesta andra klättrare inte sökte efter bekräftelse av andra.

– I dag ser man klättrare som hela tiden lägger ut allt de gör på sociala medier. De vill ha uppmärksamhet. Jag känner avsmak för det. Sådan var inte Marc. Han hade det han behövde, han visste vad han ville, han gjorde det väl. Jag kommer att minnas hans ödmjukhet.

Fakta: Peter Mortimer

Namn: Peter Mortimer.

Ålder: 48 år.

Bor: I Colorado, USA.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer/Tv-serier: "Valley uprising", "The dawn wall", "Reel rock".

Aktuell: Med "The alpinist" som har svensk biopremiär den 13 januari.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons