Annons
Kultur

Sydafrika och Ukraina på årets bokmässa

Sydafrika är temaland på Bokmässan, med två års pandemiförsening.
I våras lades även röster från Ukraina in som ett extratema.
Litteratur • Publicerad 22 september 2022
Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrij Plachotnjuk, vid invigningen av Bokmässan.
Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrij Plachotnjuk, vid invigningen av Bokmässan.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ukrainas ambassadör i Sverige Andrij Plachotnjuk, mässansvariga Frida Edman, Sydafrikas vice kulturminister Nocawe Mafu och Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, vid invigningen.
Ukrainas ambassadör i Sverige Andrij Plachotnjuk, mässansvariga Frida Edman, Sydafrikas vice kulturminister Nocawe Mafu och Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, vid invigningen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bokmässan i Göteborg är tillbaka i fullformat efter två år av mer digitala varianter. Efter fjolårets mörka och ödsliga mässhallar ska golven åter myllra av utställare och besökare.

Nu har det också till slut blivit dags för Sydafrika att ta plats på mässan.

Annons

Årets tema skulle egentligen ha genomförts 2020 och har hunnit växa sedan dess. Fokus ligger på det samtida Sydafrika och på plats i Göteborg finns representanter från en generation författare som föddes fria, efter apartheid.

– Vi vill utnyttja den här chansen till att ge röst åt Sydafrikas unika berättelser, säger Nocawe Mafu, Sydafrikas vice kulturminister, som på torsdagen var en av invigningstalarna på Bokmässan.

Nocawe Mafu konstaterar att Sydafrika 2019 exporterade böcker, tidningar och bilder till Sverige för motsvarande cirka 350 000 kronor och samtidigt importerade bland annat barnböcker och annat material från Sverige för motsvarande 230 000 kronor.

– Vi hoppas att bokmässan kan bidra till att dubbla de beloppen för båda länderna, säger hon.

Samtal om apartheid

Utöver en representanter för en ny generation sydafrikanska författare kommer även bland andra svenske artisten Mikael Wiehe till mässan, i kraft av sitt motstånd mot den tidigare apartheidregimen.

– Det har varit väldigt viktigt för oss att inte fastna i det historiska Sydafrika. Samtidigt blir det samtal om apartheid-tiden som fortfarande präglar mycket av litteraturen, det finns ju med som en viktig del i programmet, inte minst de starka relationerna som Sverige och Sydafrika hade då, säger Oskar Ekström, mässans programansvarige.

"Visar solidaritet"

Årets mässa lägger även stort fokus på klimatkrisen. Dessutom lade arrangörerna i våras in ett extrainsatt tema med anledning av den ryska invasionen av Ukraina.

Ukraina uppmärksammas bland annat med en egen monter, samtidigt som flera ukrainska författare, förlag och andra aktörer bjudits in.

Enligt Andrij Plachotnjuk har bokbranschen i Ukraina drabbats hårt av kriget.

– På grund av olika krigshandlingar och missilattacker har många förlag, bokaffärer, lagerbyggnader och tryckerier förstörts, säger ambassadören.

Annons

– Det här betyder väldigt mycket. Det visar att våra vänner runt om i världen känner solidaritet med oss. Dessutom stöttar det ukrainska författare, så att de kan fortsätta skicka tydliga signaler och vara en stark röst för Ukraina.

Fakta: Bokmässan i Göteborg

Äger rum den22 till 25 september.

Bland mässans utländska författargäster finns Damon Galgut, Marlene van Niekerk, Koleka Putuma, Oksana Zabuzjko, Victoria Belim, Andrej Kurkov, Michail Sjisjkin, Antony Beevor, Marian Keyes, Samantha Schweblin, Marie Darrieussecq, Jáchym Topol och Kerstin Thorup.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons