GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Trevlig pekbok tvingas in i fel serie

Anna-Clara Tidholms älskade klassiker ”Knacka på” har fått en fjärde uppföljare, men Urban Jarvid är inte helt nöjd med ”Snöa på”.
Litteratur • Publicerad 19 november 2022 • Uppdaterad fredag 14:18
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Bilderbok (från 0 år)

Snöa på

Text och bild: Anna-Clara Tidholm

Förlag: Alfabeta

Anna-Clara Tidholm har skrivit ännu en bok i sin populära bilderboksserie som inleds med ”Knacka på”.
Anna-Clara Tidholm har skrivit ännu en bok i sin populära bilderboksserie som inleds med ”Knacka på”.Foto: Linda Gren

Om någon modern småbarnsbok ska kallas klassiker ligger Anna-Clara Tidholms ”Knacka på” (1992) med tre uppföljare bra till. En enkel ramhandling omgav en rad parvist ordnade sidor med en egen liten handling. Vad finns bakom den här dörren? Bakom den här kröken? Till detta kom färgglada och livfulla bilder och ledsagande text med en melodisk rytm.

”Det finns fina figurer att upptäcka och man kan ha mycket roligt med den här boken och en tvååring. Men det märks att den inte hör hemma i serien.”

Första boken trettioårsjubilerar alltså i år. Detta ”firar” förlag och författare med att ge ut en ny del i serien: ”Snöa på”. Det är ingen dålig bok. Jag tror inte Tidholm kan göra en dålig bok. Det finns fina figurer att upptäcka och man kan ha mycket roligt med den här boken och en tvååring. Men det märks att den inte hör hemma i serien. Tidholm får ta till upprepningar för att fylla ut rytmen. Det parvisa upplägget saknas. Den här boken borde fått utvecklats till något eget.

Urban JarvidSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.