Annons
Kultur

Tv-recension: Pressad domare vill rädda sin son

Bryan Cranston spelar med tyngd en hårt prövad domare – och precis som i "Breaking bad" målar han in sig själv i ett hörn där allt kommer att gå åt helvete.
Tv-recension • Publicerad 7 december 2020
Hunter Doohan spelar den problemtyngd sonen till en domare i "Your honor". Pressbild.
Hunter Doohan spelar den problemtyngd sonen till en domare i "Your honor". Pressbild.Foto: Skip Bolen
Hope Davis och Michael Stuhlbarg i "Your honor". Pressbild.
Hope Davis och Michael Stuhlbarg i "Your honor". Pressbild.Foto: Skip Bolen

De första tjugo minuterna av ”Your honor” är något av det mest intensiva som går att se just nu. En ung pojke lämnar sin flickvän och kör iväg i sin gamla Volvo. Efter en konfrontation med ett gatugäng kör han slarvigt och i panik, tappar sin astmasprej på golvet och letar efter den.

En annan ung pojke får en motorcykel av sin far. Överlycklig ger han sig ut på en provtur. Han blir påkörd av pojken i bilen, får huvudet krossat och dör. Bilföraren får panik, kör i väg och börjar försöka utplåna alla spår på vad han har orsakat.

Annons

Wow. Jag sitter och nästan håller andan under denna inledning. Hur bra kan inte detta bli? Fast lika övertygade är inte fortsättningen. Sevärt, ja, men det lever inte upp till inledningen.

Bilförarens pappa är en högt ansedd domare i New Orleans. När han förstår vad sonen gjort vill han att denne ska ta sitt straff. Men på polisstationen förstår han att den döde pojkens pappa är en av stadens mest fruktade gangsterledare. Att erkänna skulle innebära en given dödsdom – så pappa, den hedervärde domaren, börjar hjälpa sonen med att utplåna alla spår efter brottet.

Vi inser att detta givetvis inte kommer att lyckas. Och allt blir bara värre och värre. En bit av den påkörda motorcykeln hittas under Volvon, en ung svart pojke manipuleras att ta på sig skulden, en av gangsterbossens män hittar en tappad astmasprej på brottsplatsen och så vidare. HBO har bara lämnat ut fyra avsnitt till recension, men det är nog ingen dum gissning att ana att det inte kommer att sluta lyckligt. Att serien dessutom är gjord i en sorts gråton utan bjärta färger gör att känslan av depression blir ännu mer markerad.

Bryan Cranston spelar domaren. Liksom i "Breaking bad" skildras en man som sakta målar in sig själv i ett hörn – där allt kommer att gå åt helvete. Cranston har tyngd, man tror på honom och man lider med honom när han tvingas ställa frågan om hur långt man kan sträcka sig för att rädda sitt barn.

Efter fyra avsnitt är betyget en trea. Det kan mycket väl hända att det höjs ett snäpp när jag fått möjlighet att se fortsättningen. Jag kommer definitivt att se den.

Fakta: Your honor

Genre: Drama/thriller

Premiär: 7 december 2020 på HBO Nordic

I rollerna: Bryan Cranston, Hunter Doohan, Michael Stuhlbarg med flera

Regi: Edward Berger med flera

Speltid: 9 avsnitt

Betyg: + + +

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons