Annons
Kultur

TV-recension: Vilsna själar i paradiset

Förmögna familjeöden flätas samman i HBO:s nya dramakomediserie "The white lotus". Pundiga tonåringar, hunsade män och kvinnor med kontrollbehov skapar sitt eget helvete på semestern.
TV-recension • Publicerad 7 juli 2021
Personalen på Hawaii-hotellet "The white lotus" gör sitt bästa för att ge sina neurotiska gäster en friktionsfri vistelse. Pressbild.
Personalen på Hawaii-hotellet "The white lotus" gör sitt bästa för att ge sina neurotiska gäster en friktionsfri vistelse. Pressbild.Foto: HBO Nordic
Nygifta paret Rachel (Alexandra Daddario) och Shane (Jake Lacy) firar sin smekmånad på Hawaii. Äktenskapet bygger på pengar och sex, vilket visar sig vara en osäker grund. Pressbild.
Nygifta paret Rachel (Alexandra Daddario) och Shane (Jake Lacy) firar sin smekmånad på Hawaii. Äktenskapet bygger på pengar och sex, vilket visar sig vara en osäker grund. Pressbild.Foto: HBO Nordic

Det är omöjligt att ignorera likheterna mellan John Cleese klassiska hotellfars "Pang i bygget" och Hawaii-resorten i "The white lotus". Handlingen är centrerad kring hotellchefen Armond som har en australiensisk dialekt och dessutom en distinkt tangorabatt. Han vantrivs bakom sitt ansträngda leende och virrar runt för att ömsom försöka tillfredsställa, ömsom sabotera för sina bortskämda gäster. Som en bizarro-Basil Fawlty.

"White lotus" är förstås prestige-tv, det vill säga en långsammare berättad dramakomedi med mindre smälla-i-dörrar-kaos och mer tragik. Handlingen är spetsad med tidstypisk problematik kring sexualitet, pengar och droger. Det är ofta roligt, men inte för roligt.

Annons

På hotellet lär vi känna ett stort gäng otrygga typer: den rika, vita medelålderskvinnan Nicole som sörjer sin döda mor och blir kontaktsökande gentemot hotellpersonalens massös. Där finnsi också det nygifta paret Shane och Rachel. Han är en rikemansspoling som klagar på att sviten hans mamma betalat för är för liten. Hans fru har en skakig karriär som frilansjournalist men verkar redan längta bort från sitt guldgrävar-äktenskap.

Otryggast dynamik har familjen Mossbacher, vars matriark Nicole älskar Hillary Clinton och påstås ha surfat på metoo-vågen för att göra sig en chefskarriär i techvärlden. Hennes man är en hunsad och förvirrad familjefar som kämpar för att relatera till sin son, en blekfet incel som får utbrott när hans ipad (och därmed hans tillgång till porr) drunknar på stranden. Tonårsdottern i familjen har med sig sin kompis, och den cyniska duon pendlar mellan att ta tunga droger, göra ASMR-terapi och bisexuella utsvävningar.

Ingen verkar särskilt lycklig i paradiset och när de olika familjerna stöter ihop blir gränser suddiga och svartsjuka flammar upp. Det är en trösterik serie om ett gäng osympatiska människor, perfekt för att slökolla med skadeglädje.

Fakta: The white lotus

Genre: Drama

Premiär: 11 juli 2021 på HBO Nordic

I rollerna: Murray Bartlett, Connie Britton, Jennifer Coolidge med flera

Regi: Mike White

Antal avsnitt: 6

Betyg: + + +

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons