Annons
Kultur

Tv-serieinspelning till Nordpolen i jakt på is

TV • Publicerad 1 augusti 2021
En isbjörn på Nordpolen. Arkivbild.
En isbjörn på Nordpolen. Arkivbild.Foto: Tore Meek/NTB Scanpix/TT

Skådespelaren Colin Farrell och resten av teamet från BBC:s nya miniserie "The north water" blev chockade över bristen på is i Norra ishavet, skriver The Observer.

– Vi var tvungna att åka mer och mer norrut. Det var chockerande hur långt vi var tvungna att åka. Det var som att resa till en öken och inse att det inte fanns tillräckligt med sand, sade Hakan Kousetta, en av seriens producenter.

Annons

Inspelningen hamnade till slut endast 35 kilometer från Nordpolen där miljön bedömdes vara tillräckligt realistisk. Det brutala dramat, baserat på Ian McGuires roman, utspelar sig 1850 och handlar om en före detta militärkirurg som är fast på en båt tillsammans med en mordisk psykopat.

Serieskaparna kan inte säga med säkerhet att de behövde resa så långt på grund av klimatkrisen, men det är ett väldokumenterat faktum att en effekt av den globala uppvärmningen är ett gradvis försvinnande av is i Arktis. National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) visade 2020 att isen i Arktis då sjunkit till sin näst lägsta sommarnivå sedan satellitmätningarna påbörjats för 42 år sedan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons