GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Två nya fristadskonstnärer på plats i Stockholm

Kultur • Publicerad 24 november 2021
Mizar Kemal och Zahra Hussaini är fristadskonstnärer i Stockholm. Pressbild.
Mizar Kemal och Zahra Hussaini är fristadskonstnärer i Stockholm. Pressbild.
Foto: Pontus Rudolfson/Bsmart

För några veckor sedan anlände den afghanska kultur- och människorättsaktivisten Zahra Hussaini till Stockholm. Tillsammans med den irakiske poeten och journalisten Mizar Kemal, som kom redan i våras, är hon huvudstadens nya fristadskonstnär.

Fristadsprogrammet innebär att en författare, musiker, bildkonstnär, tecknare eller scenkonstnär som är utsatt för censur eller förföljelse i sitt hemland erbjuds ett tvåårigt stipendium, fri bostad och ett nätverk i regionens kulturliv för att kunna utvecklas konstnärligt och att få arbeta fritt inom sitt konstområde.

"Jag är tacksam över att vara en av de författare som fått den värdefulla möjligheten att genomföra konstnärliga projekt tillsammans med kollegor i Stockholm", säger Mizar Kemal i ett pressmeddelande från Kulturhuset Stadsteatern.

Den 6 december arrangerar Stockholms stad och Kulturhuset Stadsteatern en välkomstceremoni och samtal på scen med de två nya fristadskonstnärerna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.