Annons
Kultur

Två spelmän får årets Zornmärken i guld

Den prestigefyllda spelmansutmärkelsen Zornmärket i guld tilldelas i år de två jämtländska musikerna Kjell-Erik Eriksson och Rickard Näslin.
Musik • Publicerad 7 augusti 2021
Rickard Näslin är en av årets två mottagare av Zornmärket i guld.
Rickard Näslin är en av årets två mottagare av Zornmärket i guld.Foto: Privat
"När Zornmärkesnämnden ringde för att meddela att jag fått guldmärket blev jag både glad och stolt, jag hade inte tänkt tanken ens i min vildaste fantasi", säger Kjell-Erik Eriksson om utmärkelsen.
"När Zornmärkesnämnden ringde för att meddela att jag fått guldmärket blev jag både glad och stolt, jag hade inte tänkt tanken ens i min vildaste fantasi", säger Kjell-Erik Eriksson om utmärkelsen.Foto: Privat

Kjell-Erik Eriksson och Rickard Näslin har enligt juryn gjort sig förtjänta av varsitt guldmärke "för mästerligt och traditionsrikt spel av låtar från Jämtland".

Rickard Näslin säger i ett pressmeddelande att han har ägnat en stor av sitt liv åt folkmusiken och att han uppskattar att "den är så fri". Han har bland annat grundat Östersunds Spelmanslag och spelat i den jämtländska folkmusikgruppen Lekstulaget.

Annons

Kjell-Erik Eriksson har framför allt intresserat sig för Offerdalsmusiken och 1800-talsspelmannen Lapp-Nils, men även varit medlem i folkrockbandet Hoven Droven. Han säger i pressmeddelandet att han blev "både glad och stolt" över utmärkelsen.

Utdelningen skedde i samband med riksspelmansstämman i Östersund.

Zornmärket, som finns i brons, silver och guld, delas ut av Zornmärkesnämnden inom Svenska Folkdansringen "till särskilt framstående traditionsbärare". För att få titulera sig riksspelman ska man ha tilldelats märket i silver eller guld. Sammanlagt 105 spelmän har tilldelats guldmärket sedan 1933.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons