Annons
Kultur

Uje Brandelius: "Har gjort mitt livs film"

Efter flera uppskjutna premiärdatum har "Spring Uje, spring" till slut premiär.
Men redan före pandemin var vägen lång och krokig för att filmen om Uje Brandelius skulle bli till.
Film • Publicerad 15 december 2020
Henrik Schyffert och Uje Brandelius ligger bakom filmen "Spring Uje, spring".
Henrik Schyffert och Uje Brandelius ligger bakom filmen "Spring Uje, spring".Foto: Fredrik Sandberg/TT
"Spring Uje, spring" handlar om när Uje Brandelius diagnosticeras med Parkinsons sjukdom. Henrik Schyffert har regisserat.
"Spring Uje, spring" handlar om när Uje Brandelius diagnosticeras med Parkinsons sjukdom. Henrik Schyffert har regisserat.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– En stor utmaning var att få den gjord, eftersom vi varken ville ha med Johan Rheborg eller Mikael Persbrandt, biljakter eller jättemycket häftiga sexscener. Vi ville göra den här lilla diskbänksfilmen, säger den debuterande långfimsregissören Henrik Schyffert.

Allt började med att Uje Brandelius skulle göra en föreställning om någonting helt annat, men under repetitionerna diagnosticerades han med Parkinsons sjukdom. Arbetet styrdes om, i stället gjorde han en föreställning om en kille som ska göra en föreställning men som drabbas av sjukdomen. "Spring Uje, spring" gjorde succé på teatrar runt om i landet, och ett av de stora fansen var just Henrik Schyffert.

Annons

När det blev aktuellt med en filmatisering fick han ett telefonsamtal.

– När de ringde och frågade "vill du göra det här?" tänkte jag att "jag är den enda i Sverige som kan göra det här, det finns ingen annan", säger Schyffert, och tillägger skämtsamt:

– Uje är lite som Trump, han vill ha lojala medarbetare.

"Filmen är sann"

Uje Brandelius, som konstaterar att han antagligen är den kändaste svensken med Parkinsons sjukdom just nu, var inte särskilt sugen på att dramatisera sitt insjuknande.

– Men livet gav mig storyn och den var lite för bra för att inte göra någonting av den, säger han.

Filmen är inspelad i Uje Brandelius egen lägenhet, tillsammans med hans riktiga familj. Efter lite övertalning gick alla med på att vara med. I filmen medverkar flera personer ur hans liv, till exempel de övriga bandmedlemmarna i Doktor Kosmos.

– Filmen är sann i den meningen att jag har känt och tänkt allting, sedan har jag valt att visualisera vissa saker som kanske kommer inifrån mig för att det ska bli film i stället för att jag sitter och berättar vad jag känner framför kamerorna, säger Uje Brandelius.

Sämsta året

Filmen skulle ha haft premiär i mars, men på grund av pandemin sköts den upp flera gånger. Till slut gick det inte längre, och nu visas filmen för en biopublik på max åtta personer.

– Vi har inget val, nästa år är det ett års filmer som ligger på olika hyllor och ska ut. Vår lilla film kommer fullkomligt att försvinna i det, säger Henrik Schyffert.

Uje Brandelius konstaterar att 2020 är hans sämsta yrkesår någonsin.

Annons

– Det är klart att jag vill fortsätta göra konst. Jag vet inte vilken väg jag vill gå nu, jag har gjort mitt livs film och jag inser att jag aldrig kommer att göra en lika bra film igen, säger han.

Fakta: Filmskaparna om:

Uje Brandelius om att skämta om Parkinsons sjukdom:

Det tycker jag inte är svårt, eftersom jag är sjuk. Hade jag inte haft parkinson utan låtsas ha parkinson och stått och skakat på scenen, det hade varit problematiskt, säger han

Uje Brandelius om hur han mår i dag:

Halvbra, jag skakar lite för mycket för att det ska funka, svårt att sms:a och skala bananer och sådant. Jag letar efter en medicin som ska fungera, säger han.

Henrik Schyffert, om att få antagligen kommer att se filmen på bio med tanke på restriktionerna:

Jag har gjort den lite framtung med flit, för jag tänker att folk inte kommer att resa sig och gå när de har löst in biobiljetter. På tv är det inte riktigt så, då byter man kanal om det är tråkigt. Hade vi vetat om att det skulle bli så här hade man kanske klippt den lite annorlunda och gjort den lite mer lättillgänglig i starten, säger han

Fakta: Filmskaparna om:

"Spring Uje, spring" sattes upp som förställning, först i Stockholm och sedan som turné i hela landet.

Nu har berättelsen blivit film, med Henrik Schyffert som regissör. Filmen varvar Uje Brandelius biografiska berättelse om att leva med Parkinsons sjukdom med hans egen musik.

Filmen har premiär den 18 december 2020.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons