Annons
Kultur

Ulf Lundell om "dom"-debatten: Löjlig

Kultur • Publicerad 2 april 2023
Ulf Lundell är på "dom-sidan" i språkstriden kring de, dem eller dom. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatten om ordet "dom" ska ersätta "de och "dem" i svenska språket har blossat upp sedan Lena Lind Palicki presenterades som ny chef för Språkrådet. Hon argumenterar i eget namn för en dom-reform.

Nu sällar sig Ulf Lundell till den skara som förespråkar utfasandet av de och dem – något som lär förvåna få läsare av författarens böcker.

Annons

– Jag har skrivit dom i femtio år, det här är inget att snacka om. Det här är fan världens löjligaste debatt, lägg ner den bara, säger han till Dagens Nyheter.

Hur det till slut blir med en dom-reform får tiden utvisa. Lena Lind Palicki har tidigare sagt i en intervju med TT att Språkrådet inte har till uppgift att driva reformer när det gäller svenska språket, utan att följa utvecklingen och ge rekommendationer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons