Annons
Kultur

Undersökning: Få politiker vill spara på kultur

Kultur • Publicerad 16 mars 2021
Riksteatern har frågat politiker om framtiden för Kultursverige efter coronapandemin. Arkivbild.
Riksteatern har frågat politiker om framtiden för Kultursverige efter coronapandemin. Arkivbild.Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Fyra av tio politiker tror att det blir mindre pengar till kulturen om kommunerna måste spara in som följd av pandemin. Det visar en ny undersökning av Riksteatern, gjord av Kantar Sifo, där 400 kulturpolitiker har deltagit, från 280 av Sveriges 290 kommuner.

Men hälften, 51 procent, menar att det inte är särskilt sannolikt eller inte alls sannolikt att kulturen kommer att drabbas av nedskärningar till följd av pandemin. 82 procent av kulturpolitikerna anser också att kulturen inte är ett område som i första hand ska drabbas av besparingar, även om kommunen behöver spara pengar.

Annons

Magnus Aspegren, vd för Riksteatern, tror att ett år av nedstängda kulturverksamheter har fått oss att inse hur viktig kulturen är.

"Det är glädjande att de politiker som ansvarar för kulturfrågor vill se ökade anslag, frågan är om samma vilja finns hos landets kommunfullmäktige? Nu finns möjligheten att inte bara säkerställa att kulturen fortsatt är en vital del av vår demokrati, utan även se till att de som tidigare inte kunde ta del av kulturen nu blir inkluderade.", säger han i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons