GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Unik deckarfestival startar i Nora

Deckardrottningen Maria Lang hedras med en egen deckarfestival i Nora i april. Bland gästerna finns Arne Dahl, Aino Trosell och Anna Jansson.
Litteratur • Publicerad 18 januari 2023
Deckarförfattaren Dagmar Lange (som skrev under pseudonymen Maria Lang) vid Nora gamla kyrkogård. Arkivbild.
Deckarförfattaren Dagmar Lange (som skrev under pseudonymen Maria Lang) vid Nora gamla kyrkogård. Arkivbild.Foto: Ingvar Karmhed/TT

Festivalen äger rum 22–23 april i Nora, som i Langs böcker hette Skoga.

Besökarna kommer att kunna gå promenader i Langs fotspår och se filmatiseringar av hennes böcker samt utdrag ur den dokumentär om Maria Lang, alias Dagmar Lange, som är under produktion.

Arrangörer är Svenska Deckarakademin i samarbete med Nora kommun. Under festivalen kommer akademin att dela ut priser för årets bästa kriminalroman, årets kriminaldebut och årets barn- och ungdomsbok i deckargenren.

En lång rad författare gästar, förutom de redan nämnda även Ninni Schulman, Christina Wahldén, Carin Hjulström och Katarina Bivald med flera.

Dagmar Lange föddes 1914 och avled 1991. Som Maria Lang gav hon ut 42 deckare och fyra ungdomsböcker. Den sista boken "Se Skoga och sedan..." kom 1990, ett år före hennes död.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.