Annons
Kultur

Unik samling polarbilder visas för allmänheten

Konst • Publicerad 13 januari 2023
Ett stort fartyg är omgivet av ett kargt snölandskap. Ur Fred Goldbergs polarsamling. Pressbild.
Ett stort fartyg är omgivet av ett kargt snölandskap. Ur Fred Goldbergs polarsamling. Pressbild.Foto: Tekniska museet

Tusentals bilder från de första polarexpeditionerna visas för allmänheten när Tekniska museet nu släpper 3 601 bilder ur Fred Goldmans tidigare privata samling. Den donerades till museet 2017 och efter arbetet att registrera, digitalisera och göra den sökbar finns samlingen nu tillgänglig på Digitalt Museum och Wikimedia Commons.

Många av fotografierna visar den svenske polarforskaren Otto Nordenskjöld – som är mest känd för den första svenska Antarktisexpeditionen som genomfördes 1901–1903. Här finns också bilder från den mer okända Amdrupexpeditionen, där Nordenskjöld dokumenterar invånare och djurliv på platser som Spetsbergen, Sisimiut och Sarfannguaq.

Fred Goldberg var civilingenjör och teknologie doktor samt docent vid Institutet för svetsteknologi. 1966 deltog han i Stockholms Universitets Svalbardsexpedition och blev senare polarsamlare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons