Annons
Kultur

Uppfriskande läsning om postapokalypsens Sudan

Hjältinnan Onyesonwuewu, är ewu, det vill säga barn av en krigsvåldtäkt, och därför utstött. Men hon har magiska krafter. Bella Stenberg har läst en både klassisk och ovanlig sudansk fantastik.
Bokrecension • Publicerad 16 januari 2021
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: Pressbild Palaver
Fantastik

Vem fruktar döden

Författare: Nnedi Okorafor

Översättning: Maria Lundgren

Förlag: Palaver Press

Onyesonwu föds i ett framtida soltorrt Sudan där vår raserade värld ett vagt minne och det historielösa folket får tro och kunskap från Den Stora Boken – inklusive rasismen och patriarkatet som styr.

Hon är ewu, barn av en krigsvåldtäkt, och därför utstött. Men hon har magiska krafter, starka sådana. Kommer de att förgöra henne eller kunna förhindra ett folkmord?

”Folktro och science fiction vävs in, det vackra blandas med reell brutalitet”
Annons

På många sätt en klassisk fantasyberättelse – hjältinnan som slåss mot omgivningen och ödet, en motvillig magilärare, en grupp ungdomar som vandrar iväg på ett omöjligt uppdrag – men folktro och science fiction vävs in, det vackra blandas med reell brutalitet (kvinnlig omskärelse) och genrens typiska grepp ifrågasätts.

Trots språkliga kantigheter och delar som kunde kortas är det uppfriskande läsning – konstigt nog är romanen från 2010 den första svenska översättningen av den flerfaldigt prisbelönade nigeriansk-amerikanskan.

Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons