GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Urhunden till Furmark och Bergmark Elfgren

Litteratur • Publicerad lördag 11:14
Anneli Furmark. Arkivbild.
Anneli Furmark. Arkivbild.
Foto: Dan Hansson/SvD/TT
Sara Bergmark Elfgren. Arkivbild.
Sara Bergmark Elfgren. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Seriepriset Urhunden har delats ut för 2021 och 2020. Årets pris går till Anneli Furmark för "Gå med mig till hörnet" och förra årets pris till Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson för fantasyberättelsen "Vei 2".

Furmarks skildring av medelålders kärlek och passion hyllas för att den gestaltar något som är både "personligt och allmängiltigt".

Bergmark Elfgrens och Johnssons verk tar avstamp i den nordiska mytologin och beskrivs som "över trehundra sidors nordisk fantasyopera". De båda volymer som har getts ut är resultatet av sju års arbete.

"Andra delen i Sara Bergmark Elfgrens och Karl Johnssons fantasyberättelse Vei kombinerar flyhänt det episka äventyret – en sedan årtusenden pågående kamp mellan gudar – med ett psykologiskt trovärdigt berättande", skriver juryn i sin motivering.

Urhunden har delats ut av Seriefrämjandet sedan 1987. Tidigare har bland andra Nina Hemmingsson och Mats Jonsson fått det.

Rättad: En tidigare version saknade detaljer om årtal och pristagare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.