Annons
Kultur

Bella Stenberg: ”Vad har Abba och Donald Trump gemensamt – inget eller mycket”

Abba, Foo Fighters, Beyoncé, White Stripes, Eddy Grant – listan på artister som har förbjudit Donald Trump att använda deras musik är lång. Och nu har en av artisterna vunnit över Trump i domstol.
Många stora namn har tagit politisk ställning, skriver vår musikskribent Bella Stenberg.
Bella StenbergSkicka e-post
Krönika • Publicerad 19 september 2024
Bella Stenberg
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Abba har gått ut offentligt med att de inte gett tillåtelse eller licens till Trump att spela deras musik.
Abba har gått ut offentligt med att de inte gett tillåtelse eller licens till Trump att spela deras musik.Foto: Alberto Pezzali

Vad har Abba och Donald Trump gemensamt? Inget, anser Abborna. Mycket, verkar Donald Trump tro (pengar och berömmelse gissar vi andra.)

Abba är bland de senaste artisterna som har gått ut offentligt med att de inte gett tillåtelse eller licens till den amerikanske presidentkandidaten att spela deras musik i sitt kampanjande, och att han genast ska upphöra med det. Både ”The winner takes it all” och ”Money, money, money” hördes på ett möte i Minnesota i somras. Låtvalen säger sitt om Trump.

Annons

Under USA:s presidentval spelar musik en stor roll. Kandidaterna har introlåtar när de går ut på scenen, använder musik för att skapa stämning och energi på sina möten, för att leda känslor i lämplig riktning eller tonsätta kampanjfilmer.

För att få använda en viss låt måste de ansöka om en Political Entities Licence från upphovsrättsorganisationen BMI, som ger tillgång till över 20 miljoner låtar. Men artister och musikförlag kan också välja ta bort sin musik från listan över musik som får användas i politiska sammanhang. Enligt BBC verkar kampanjerna sällan kontrollera det.

En lång rad artister förbjuder Donald Trump att använda deras musik.
En lång rad artister förbjuder Donald Trump att använda deras musik.Foto: Evan Vucci

Trump har kända problem med mitt och ditt, och hans folk verkar ofta hävda att de har fått tillåtelse, när artisterna säger motsatsen. Som i fallet med Foo Fighters ”My Hero”, där bandet nu utannonserat att eventuella royalties från just det ska doneras till den demokratiska kandidaten Kamala Harris kampanj.

Donald Trump – det lär vara han själv som väljer den mest musiken – har föga förvånande en riktigt usel fingertoppskänsla för vilka artister som är passande att spela utifrån vad de står för, eller vad deras låtar handlar om. Sinéad O’Connors dödsbo har gått ut med att hon skulle ha blivit ”äcklad, sårad och förolämpad”. Tom Pettys dödsbo klargör att ”I won’t back down” handlar om vanliga människor i utsatta sammanhang, och att Trump inte är något av det.

White Stripes gjorde ny merchandise för sitt sista album ”Icky thump” som döptes om till ”Icky Trump”, äckliga Trump. När han använt The Beatles ”Here comes the sun” kommenterade George Harrisons dödsbo att han eventuellt skulle kunna få tillgång till ”Beware of darkness”. Leonard Cohens dödsbo anser att ”Hallelujah” använts helt olämpligt, men att ”You want it darker” skulle kunna passa.

Bruce Springsteen valde bort rättsliga processer och stöttade i stället Hillary Clinton offentligt efter att Trump spelade ”Born in the USA” 2016. Beyoncé stöttade Biden/Harris inför förra valet, men har inte sagt något än i år. Dock förbjöd hon Trump att använda ”Freedom” för att strax därefter ge Harris tillåtelse att använda samma låt.

På Wikipedias sida med artister som inte vill att Trump ska använda deras musik finns i skrivande stund 42 namn. Det handlar om upphovsrätt, varumärke, falsk marknadsföring och personliga åsikter. Flera har varit tydliga med varför Trump är extra illa.

Brittiska Eddy Grant har vunnit i rätten mot Donald Trump.
Brittiska Eddy Grant har vunnit i rätten mot Donald Trump.Foto: Jean-Cristophe Bott

Att få ett beslut om ”cease and desist”, ungefär ”sluta och börja inte igen”, är inte helt enkelt. En regelrätt rättsprocess kan ta åratal. För fyra år sedan stämde Eddy Grant Trump för en kampanjvideo där 40 sekunder av hans hit ”Electric avenue” hördes. Trots ett krav om ”cease and desist” togs inte klippet bort från Twitter förrän dryg två veckor senare när stämningen inkom. Då hade det enligt BBC setts 13,7 miljoner gånger. Grant ansåg att Trump var skyldig honom 300 000 dollar.

Den här veckan kom domslutet – och Trump förlorade. Enligt domstolen har Trump brutit mot Grants copyright och ska betala för skada och kostnader. Ersättningen är ännu inte bestämd, men Grants advokater betonar att han hoppas att beslutet kommer att hjälpa andra i striden mot icke tillåten användning av inspelad musik och kompositioner. ”Politiker står inte över lagen och domstolen har ännu en gång bekräftat det” säger en advokat enligt The Guardian.

Taylor Swift har gått ut med sitt stöd för demokraternas Kamala Harris.
Taylor Swift har gått ut med sitt stöd för demokraternas Kamala Harris.Foto: Claudio Furlan//

Många stora namn har tagit politisk ställning, och hur stor roll det spelar märker vi kanske i november. Det tycks ha varit Trump-kampanjens fejkade AI-version av Taylor Swift som fick superstjärnan att gå ut med sitt stöd för Kamala Harris. Swifts instagrampost lockade på mindre än ett dygn över 40 000 personer till sajten för att röstregistrering. Det kan räcka med färre röster än så för att vinna ett val. Förutom att länka skrev Swift ”Jag har gjort min research och gjort mitt val. Det är upp till er att göra er research, och ert val”.

Annons

Det är trots allt det demokrati handlar om. Inte att inte behöva rösta igen.

På temat:

Veckans låt

The Kiffness – “Eating the cats” ft. Donald Trump (debate remix) (Youtube)

Den sydafrikanska musikern och parodikern The Kiffness har puttrat runt internet tidigare, nationellt med satir om sydafrikansk politik och internationellt med den sorgsna balladen ”Lonely cat” där en stackars katt jamar ”Sometimes I’m alone, sometimes I’m not” följt av ett ynkligt ”Hello?”.

Nu har The Kiffness blivit rejält viral med en musiksättning av den amerikanska presidentkandidatsdebatten och Trumps uttalande om haitiska invandrare som äter katter och hundar (som är felaktigt på så många sätt). En lätt reggaefärgad sång med Trump på autotune, och David Scott själv som med mild röst ber invånarna att inte äta hans katt (varför skulle de?) eller hans hund och föreslår en lista med andra lämpligare livsmedel. Han mjaoar och ooar, men bäst är sångsolona från katten och hunden. Och Kamala Harris minspel.

Fast egentligen är den här låten sorgligare än ”Lonely cat”.

Läs mer av våra musikskribenter:

Annons
Annons
Annons
Annons