Annons
Kultur

Vädjar om mer statligt stöd till kulturskolor

Kultur • Publicerad 9 februari 2023
Det statliga stödet till kulturskolorna gör att fler kan bli kulturskapare i unga år. Arkivbild.
Det statliga stödet till kulturskolorna gör att fler kan bli kulturskapare i unga år. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Fortsatt statligt stöd till de kommunala kulturskolorna och bättre ekonomiska villkor för kulturskapare och konstnärer. Det skulle kunna minska snedrekryteringen till konstnärliga yrken, enligt en ny rapport från Kulturrådet.

Personer med utländsk bakgrund och med lågutbildade föräldrar har länge varit underrepresenterade på de konstnärliga utbildningarna.

Annons

Rapportens författare framhåller att det statliga utvecklingsstödet till kulturskolorna (i fjol 200 miljoner kronor och i år 100 miljoner kronor) har använts för att bredda målgrupperna.

Men "en fungerande upphovsrätt" och stärkta anslag till kulturen i övrigt är också viktigt, enligt rapportförfattarna.

Konstnärer och kulturskapare jobbar under sämre förutsättningar än andra personer med motsvarande utbildningsnivå, vilket har blivit tydligt inte minst under pandemin, enligt rapporten.

Inflationen, och att kommuner och regioner står inför stora ekonomiska utmaningar, försämrar situationen ytterligare, slår rapporten fast.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons