GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vägen ut ur gatugängens hårda liv

Rebecka Åhlund har läst ”Betongrosor” av Angie Thomas – en ungdomsroman som inger hopp.
Bokrecension • Publicerad 20 november 2021
Angie Thomas
Angie Thomas
Foto: Imani Khayyam
Roman

Betongrosor

Författare: Angie Thomas

Översättning: Erik MacQueen

Förlag: Natur & Kultur

”Betongrosor” är en fristående prolog till Angie Thomas enormt uppmärksammade, hyllade och filmatiserade ”The Hate U Give”. Det handlar om Stars pappa Maverick och hans uppväxt som gangbanger med pappa på kåken, en utstakad karriär som knarklangare och hur han navigerar gatans lagar. Till synes via tillfälligheter; kärleken till en tjej som inte vill ha honom längre, en kristet moralisk och trädgårdsvurmande butiksägare och Mavericks stränga mamma, lyckas han tråckla in sig på en annan väg.

Det är gulligt, ghettopräktigt och amerikanskt sedelärande, men Thomas är verkligen skicklig på närvaro, puls och personskildringar som känns helt autentiska. Precis som Tupacs dikt om rosen som växer ur betongen, inger Angie Thomas prosa hopp, förändringsvilja och kraft. Och för föräldragenerationen: påminnelser om massor av bra gammal 90-tals-r&b och rap.

Angie Thomas "Betongrosor"
Angie Thomas "Betongrosor"
Rebecka ÅhlundSkicka e-post
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.