Våldtäktsdomen "viktig för metoo-rörelsen"
Mannen åtalades för två fall av våldtäkt. Han döms till fängelse för ett av fallen, men frias i det andra av tingsrätten som anser att bevisningen är för svag.
Brotten anmäldes av en kvinna som enligt åtalet har blivit utsatt för våldtäkter av kulturprofilen vid två tillfällen under höst och vinter 2011.
- Det har varit fråga om noggranna överläggningar och vi har varit överens om domen, säger lagmannen Gudrun Antemar på en pressträff.
Hon tillägger att gärningarna inträffade 2011, och att det är de bestämmelser som gällde då som tillämpats.
Åklagaren Christina Voigt är nöjd med domen och kallar den "välskriven".
- Jag tycker att det är en bra bevisning och att tingsrätten gör en bra analys, säger hon.
Mannens försvarsadvokat Björn Hurtig säger att tingsrättens bedömning accepteras, men att det blir ett överklagande av domen. Han har nyss varit i kontakt med sin klient.
- Jag pratade med honom för några minuter sedan och har fått hans direktiv att omedelbart börja jobba med överklagandet, säger Björn Hurtig och fortsätter:
- Han är stark i sin övertygelse om att det här ska kunna ändras i hovrätten, så nu gäller det att jobba för det.
Det finns ingen teknisk bevisning i målet och de vittnen som har hörts i rätten har själva inte bevittnat några övergrepp, utan fått dem återgivna av den utsatta kvinnan.
Skillnaden mellan bevisningen i de två fallen av våldtäkt är att kvinnan berättade om det första övergreppet för sin terapeut, som i sin tur gjorde en anteckning om det i kvinnans journal.
- Jag vet inte om det var helt avgörande, men det har säkert haft stor betydelse, säger Christina Voigt.
Hon menar dock att bevisningen även i andra avseenden var starkare vad gäller den första våldtäkten än den andra.
- Det finns fler vittnen, säger hon.
- Det har varit väldigt tydliga och bra berättelser och vittnena har inte påverkats av varandra eller av andra yttre faktorer, fortsätter Voigt.
Den så kallade kulturprofilens övergrepp uppmärksammades först i en granskning i Dagens Nyheter där 18 kvinnor berättade hur han utsatt dem för ofredanden och våldtäkter. Mannen har kopplingar till Svenska Akademien och granskningen kastade institutionen in i en djup kris som hittills har lett till att flera av dess ledamöter har lämnat arbetet i Akademien.
Den utsatta kvinnans målsägarbiträde, advokaten Elisabeth Massi Fritz, skriver i ett uttalande att domen innebär en stor lättnad för hennes klient och kallar den för en "seger för rättvisa".
"Domen är viktig för många kvinnor och hela metoo-rörelsen och den tystnadskultur som existerar i våldtäkter och sexualbrott", skriver hon. (TT)