GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Var tionde svensk läser inte böcker

Litteratur • Publicerad torsdag 09:23
En av tio svenskar öppnar aldrig en bok, enligt en ny undersökning från ABF. Arkivbild.
En av tio svenskar öppnar aldrig en bok, enligt en ny undersökning från ABF. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

En av tio svenskar öppnar aldrig en bok, utbildningsnivå och kön påverkar våra läsvanor och en bok om året räcker för att bli mer positivt inställd till bokläsning. Det visar en ny undersökning från ABF som släpps under Bokmässan i Göteborg.

– Vår undersökning är både nedslående och hoppfull. Samtidigt som läsklyftan är alldeles för stor är det fantastiskt att se hur stor skillnad en enda bok kan göra. Jag hoppas att denna rapport ska inspirera till mer läsfrämjande verksamhet runtom i landet, säger Annica Dahl, förbundssekreterare för ABF, i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen är icke-läsarna i högre grad män som enbart gått ut grundskolan eller gymnasiet medan storkonsumenterna av böcker i högre grad är kvinnor med någon form av högskoleutbildning. Däremot är det en större andel män än kvinnor som tycker att de borde läsa fler böcker än vad de gör idag, 59 procent av männen instämmer jämfört med 52 procent av kvinnorna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.