Annons
Kultur

Världskulturmuseerna överlåter samisk samling

Världskulturmuseerna överlåter nu formellt en samling med samiska föremål till Ájtte – Svenskt fjäll- och samemuseum. Det sker vid en ceremoni under Jokkmokks marknad.
Konst • Publicerad 1 februari 2023
Lulesamisk tobakspung av vitgarvat renskinn och kläde, tillverkad av Anna Spik från Sirges/Sirkas sameby.
Lulesamisk tobakspung av vitgarvat renskinn och kläde, tillverkad av Anna Spik från Sirges/Sirkas sameby.Foto: Lena Kuoljok Lind

De 477 föremålen har funnits på Ájtte sedan 1980-talet, och Ájtte lyfte frågan om att få överta äganderätten för samlingen 2020.

"Föremålen är viktiga kunskapskällor för oss samer. De är band till våra förfäder. I föremålen, duodji, berättas vår samiska historia då föremålen användes i det dagliga livet, säger Elisabeth Pirak Kuoljok, museichef på Ájtte i ett pressmeddelande.

Annons

Till TT sade hon nyligen att Ájtte jobbar för att ingå i centralmuseerna och bli ett nationellt museum – och att det då också är viktigt att ha en samling.

Överlåtandet blev möjligt eftersom svenska museer sedan 2017 själva får besluta om att lämna över föremål till andra museer inom det allmänna museiväsendet. Ceremonin hålls på Jokkmokk marknad den 2 februari och är öppen för allmänheten. Samarbetet mellan museerna ska också fortsätta, och fler samiska föremål som förvaltas av Världskulturmuseerna utredas.

"När vi nu bygger kunskap tillsammans med Ájtte, får vi också större kunskap och förståelse när det gäller andra liknande samlingar", säger Ann Follin, överintendent vid Världskulturmuseerna.

Rättad: I en tidigare version uppgavs en felaktig plats för var föremålen funnits de senaste decennierna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons