Annons
Kultur

Veckans film och serier – två hyllade dramer

Två av vårens mest kritikerhyllade filmer har premiär på fredag. En grupp förtryckta kvinnor ställs inför ett svårt val i "Women talking" och i "Aftersun" skildras relationen mellan far och dotter i skuggan av psykisk ohälsa. Och så går en knarkstinn björn bärsärk i "Cocaine bear".
Här är veckans filmer och serier.
Nöje • Publicerad 15 februari 2023
Ska de stanna och slå tillbaka eller fly ut i det okända? Kvinnorna i "Women talking" måste bestämma sig snabbt. Pressbild.
Ska de stanna och slå tillbaka eller fly ut i det okända? Kvinnorna i "Women talking" måste bestämma sig snabbt. Pressbild.Foto: Michael Gibson/SF Studios
Frankie Corio och Paul Mescal har hyllats för sitt samspel i "Aftersun". Pressbild.
Frankie Corio och Paul Mescal har hyllats för sitt samspel i "Aftersun". Pressbild.Foto: Nonstop Entertainment
Claire Danes och Jesse Eisenberg spelar nyskilda i "Fleishman is in trouble". Pressbild.
Claire Danes och Jesse Eisenberg spelar nyskilda i "Fleishman is in trouble". Pressbild.Foto: Linda Kallerus/FX/Disney+.

FILMER (premiär 17/2)

Annons

Efter att männen som ständigt förgripit sig på dem häktats måste kvinnorna i en religiös sekt fatta ett avgörande beslut: Stanna och slåss, fly därifrån innan männen kommer tillbaka eller acceptera sitt öde och stanna kvar i lägret?

Filmatiseringen av Miriam Toews roman "Kvinnor som pratar" påminner om ett kammarspel och har nominerats till bästa film på Oscarsgalan. Rooney Mara, Frances McDormand och Claire Foy spelar huvudrollerna

Paul Mescal (från tv-serien "Normala människor") spelar den frånskilde unge pappan Callum som åker på solsemester till Turkiet med tolvåriga dottern Sophie (Frankie Corio). Under resan stärks delas relation, men det finns en molande känsla av att allt inte står rätt till med Callum. Paul Mescal har nominerats till en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin insats.

" Cocaine bear " (premiär: 22/2).

I mitten av 1980-talet tappar ett flygplan stora mängder kokain som landar i en skog i Tennessee, där en björn får i sig drogen och – går bärsärk. Keri Russell och Ice Cube finns med i rollistan. En actionkomedi baserad på en verklig historia av regissören Elizabeth Banks, som har sagt att historien är så knäpp "att den kan ta död på min karriär".

Övriga premiärer:

"Sharper" (AppleTV+).

Thriller som utspelar sig bland New Yorks rika spelade av bland andra John Lithgow och Julianne Moore. Familjens svarta får tar hämnd på sina föräldrar genom avancerade ränker.

"Ekens rike".

Annons

Fransk dokumentär, helt utan dialog, om livet i en 210 år gammal ek under årets alla årstider.

"En liten bokhandel i Paris".

En äldre herre i den franska huvudstaden finner oväntad kärlek i en ung kvinna. Ettore Scolas sista manus.

"Tillbaka till Seoul"

En adopterad fransk kvinna åker tillbaka till Sydkorea för att söka sitt ursprung och förstå sina rötter.

"Mucklorna"

Figurerna bor i vanliga fall på Pettsons och Findus gård, men nu ger sig Sonja, Tjorben och Sture ute på egna äventyr.

"Den makalösa Maurice" (22/2).

Animerad barnfilm om en stor orange katt som reser från stad till stad och erbjuder sig att lösa deras största problem – råttor.

Tv

Annons

" Fleishman is in trouble " (22/2, Disney+).

New York-läkaren Toby (Jesse Eisenberg) skördar frukterna av dejtingapparnas underbara värld, men hamnar i trubbel när hans ex-fru Rachel (Claire Danes) plötsligt försvinner och lämnar honom ensam med barnen. Vad har hänt med henne? Deras tumultartade liv tillsammans berättas i tillbakablickar. Serien är en av vårens mest kritikerhyllade.

" Outer banks " (23/2, Netflix).

Tonåringarnas absoluta favoritserie är tillbaka. Den tredje säsongen som skildrar klasskampen mellan fattiga och rika bland ungdomar i North Carolina är ännu mer späckad med action, äventyr och kärlek än tidigare. I slutet av säsong 2 visade sig John B:s pappa Big John vara vid liv. Nu väntar en äventyrsfylld ny skattjakt.

Övriga premiärer

"Hello tomorrow" (17/2, AppleTV+).

Billy Crudup ("The morning show") har huvudrollen i satirisk komediserie om fastighetsmäklare som säljer lägenheter på månen.

"Ganglands" (17/2, Netflix).

Jakten på snabba cash i den franska undre världen gjorde "Ganglands" till en succé på Netflix härom året. Nu kommer säsong 2.

"Star trek: Picard" (17/2, Prime Video).

Annons

Tredje säsongen av spinoffserien från "Star trek" med Patrick Stewart som befälhavaren på rymdskeppet.

"Sjuksystrarna på Fredenslund" (20/2, C More).

Femte säsongen av den populära danska sjukhusserien som utspelar sig på 1950-talet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons