Annons
Kultur

Viggo Mortensen: Jag var billig

Viggo Mortensen har gjort sig känd som skådespelare i storfilmer som "Sagan om ringen" och "Vägen". Men när han själv regidebuterar är det med en film om en sårig far- och son-relation.
Film • Publicerad 3 december 2020
Viggo Mortensen regidebuterar med "Falling", ett sårigt drama om en sons relation till sin far. Arkivbild.
Viggo Mortensen regidebuterar med "Falling", ett sårigt drama om en sons relation till sin far. Arkivbild.Foto: Emil Helms/AP/TT
Sverrir Gudnason fick rollen som den unge Willis i "Falling" efter ett tips från Viggo Mortensens flickvän. Pressbild.
Sverrir Gudnason fick rollen som den unge Willis i "Falling" efter ett tips från Viggo Mortensens flickvän. Pressbild.Foto: Nordisk Film
Lance Henriksen och Viggo Mortensen som far och son i "Falling". Pressbild.
Lance Henriksen och Viggo Mortensen som far och son i "Falling". Pressbild.Foto: Nordisk Film

”Falling” är ett familjedrama, där Mortensen spelar en gift, homosexuell man vars åldrade, homofobiske, far tvingas lämna sin gård på landet och kommer för att bo med sonen och dennes man. Fadern, spelad av Lance Henriksen, är en bitter man, fylld av hat och dagarna är fyllda av konflikter.

I en rad tillbakablickar möter vi Sverrir Gudnason som fadern i unga år, och ser hur dennes äktenskap gick sönder och hur det självfallet påverkade barnen.

Annons

– Jag talade med Sverrir. Han hade rätt ålder, han påminde fysiskt om en ung Lance. Sedan var frågan hur hans engelska var. Jag frågade honom hur länge han hade spelat tennis innan han gjorde Borg-filmen. Inte alls, sade han, jag lärde mig för filmen. Då förstod jag att han utan problem skulle kunna lära sig att tala som en ung Lance.

"Borg" avgjorde saken

Det var Björn Borg som gjorde att Gudnason fick rollen i ”Falling”.

– Min flickvän hade sett honom i filmen om Borg och tyckte att det fanns någonting i hans skådespeleri som påminde om en ung Lance Henriksen, säger Mortensen till TT.

– Sverrir kan se så vänlig ut, men det finns en fara i honom. Han har en varg i ögonen.

Viggo Mortensen har länge velat regissera, men hans olika försök har stött på patrull. Idén till ”Falling” fick han när hans föräldrar hade avlidit.

– Jag ville utforska detta med föräldrar och barn innan jag glömde bort det, så jag kom på en berättelse som tog upp sådant jag mindes, och lade till ämnen som acceptans, förlåtelse, kärlek.

"Fick mig gratis"

Från början hade han inga planer på att själv spela en av huvudrollerna.

– Sedan gick jag med på det för att få finansiering. Och jag var billig. De fick mig gratis, säger han och skrattar.

Lance Henriksen är mest känd från biroller i filmer som ”Aliens” och ”Natten har sitt pris”.

– Man tänker inte på honom som en huvudrollsinnehavare, men han har alltid varit så ärlig och så trovärdig. Hans rollporträtt här är så oerhört rörande, samtidigt som det är skrämmande. Han är mycket modig.

Annons

När TT talar med Viggo Mortensen befinner sig denne i Köpenhamn, ute på en pr-runda runtom i Europa. Han kör bil för att hålla social distansering. När han kommer åter till hemmet i Spanien ska han fortsätta på det som ska bli nästa regijobb.

– Det är en mindre berättelse. Och jag ska inte ha någon stor roll där, möjligtvis en liten biroll.

Fakta: Viggo Mortensen

Ålder: 62.

Bor: Spanien, USA.

Familj: Flickvän, son från tidigare äktenskap.

Yrke: Fotograf, manusförfattare, skådespelare, regissör.

Tidigare filmer: Mängder. Bland annat "Sagan om ringen"-trilogin, "A history of violence", "Eastern promises", "A dangerous method", "Vägen", "Captain Fantastic", "Green book".

Aktuell: Med premiären för "Falling" (4 december), både som regissör och skådespelare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons