GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Virginia Woolf-staty kritiseras – "okänsligt"

Litteratur • Publicerad 21 november 2021
Planerna på en staty av Virginia Woolf har väckt debatt. Arkivbild.
Planerna på en staty av Virginia Woolf har väckt debatt. Arkivbild.Foto: Pressens Bild

Planerna på en staty till minne av Virginia Woolf får kritik för "okänslighet", skriver The Guardian. Kritikerna menar att den tänkta placeringen vid floden Thames är olämplig med tanke på hur Woolf avslutade livet.

Statyn av konstnären Laury Dizengremel ska placeras på en parkbänk vid floden i sydvästra London, i närheten av den plats där den brittiska författaren bodde under ett decennium från 1914.

1941 tog Virginia Woolf sitt eget liv i floden Ouse nära Lewes i East Sussex, där hon och maken Leonard då var bosatta.

– Med tanke på hennes sjukdom och slutligen det sätt hon dog på... slog det oss som en smula okänsligt att ha den här statyn och bilden av Virginia Woolf sittande på en bänk blickande ut över vattnet, säger Barry May, från föreningen Richmond Society, som i stället har föreslagit tre alternativa placeringar.

Argumentet har fått mothugg av statyns förespråkare som anser att det mest är ett försök att "knuffa bort" människor som Virginia Woolf ur synhåll.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.