Annons
Kultur

Wells: Inga fallskärmar i det här jobbet

Robert Wells har gjort tusentals spelningar under sin karriär – men den här sommaren är allting inställt.
Nu har "Rhapsody in rock"-musikern till och med börjat titta på tv igen för att fördriva tiden.
Musik • Publicerad 11 juli 2020
Robert Wells har gjort tusentals spelningar under sin karriär – men den här sommaren är nästan allting inställt. Återstår gör bara en minikonsert på Dalhalla för max 50 personer den 15 augusti. Arkivbild.
Robert Wells har gjort tusentals spelningar under sin karriär – men den här sommaren är nästan allting inställt. Återstår gör bara en minikonsert på Dalhalla för max 50 personer den 15 augusti. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Egentligen skulle Robert Wells ha tillbringat våren på turné tillsammans med "två riskgruppskillar" – Anders Berglund och Peter Harryson – men det blev uppskjutet. Även festivaler och konserter i Spanien, Portugal och Baltikum har flyttats till framtiden. Dessutom har sommarens dubbla "Rhapsody in rock"-spelningar på Dalhalla i Rättvik ställts in. Nu återstår bara en minikonsert på Dalhalla för max 50 personer den 15 augusti.

"Det värsta är äldreboenden"

Hur hanterar en turnévan artist egentligen en pandemi?

Annons

– Jag har ju en klassisk bakgrund så lyckligtvis har jag mycket disciplin. Vi övar mycket och är i studion, planerar för framtiden. Men det värsta är inte om jag spelar eller inte, det är vad som händer på våra äldreboenden, det tycker jag är fullständig skandal, säger Robert Wells.

Han var själv sjuk tidigare under året.

– Jag hade en enorm hosta och feber i början av februari när jag var i Florida, men jag har ingen aning om vad det var, jag fick inte testa mig då.

Börjat titta på tv

Men det finns också ljuspunkter i mörkret – nu får Robert Wells mer tid att umgås med sönerna, som egentligen skulle ha befunnit sig utomlands för jobb och studier.

– Vi brukar tillbringa mycket tid på Västkusten, där kommer vi att hålla oss nu. Träffa vänner, motionera och umgås med familjen. Jag är 58 år, uppvuxen på 1970- och 80-talet. Att vara hemma en hel helg känns "Va?". Nu har jag till och med börjat titta på tv igen, det var många år sedan.

TT: Vad tror du att sommaren 2020 kommer att göra för avtryck i musikhistorien?

– Det är extremt tråkigt för alla nya artister som ska ut nu. Och tänk alla ljud- och ljusfirmor som lever på det här. Det är en ekonomisk katastrof för många, och det är det som myndigheterna inte förstår. Många unga drabbas, det är ungefär som att få ett näringsförbud. Det finns inga fallskärmar i det här jobbet. Jag har kunnat bygga upp en buffert, men om du är ung, vad gör du då?

Samtidigt tror Robert Wells att det kommer att bli ett otroligt uppsving för livescenen så fort virusspridningen är över.

– Alla är så spelsugna, det kommer vara som när man släpper ut kalvar ur ladorna på våren, säger han.

Fakta: Robert Wells

Föddes 1962 i Solna.

Efter studier vid Musikhögskolan i Stockholm har han skapat sig en bred folklig förankring som artist genom turnéer och tv-program, bland annat "Så ska det låta".

Han är känd för att blanda klassisk musik och rockmusik. Hans årliga konsertturné "Rhapsody in rock" har blivit publiksuccé i Sverige och utomlands.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons