Annons
Kultur

Wennstams nya är en ögonöppnare kring styckmord

Bokrecension • Publicerad 27 november 2021
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Katarina Wennstam förenar berättarskicklighet med kalla fakta.
Katarina Wennstam förenar berättarskicklighet med kalla fakta.Foto: Thron Ullberg
Spänningsroman

Djävulens advokat

Författare: Katarina Wennstam

Förlag: Albert Bonniers förlag

Man frestas tjuvkika i slutet hela tiden. Nora Ljungberg har försvunnit försvunnit med sin exman som har styckat sin förra hustru. Mattan i Noras lägenhet är blodig och jakten på vad som hänt håller mig i ett skruvstäd.

”Djävulens advokat” är den elfte delen i Wennstams Justitia-serie som tar upp mäns våld mot kvinnor. Jag är ruskigt svag för romaner som förenar berättarskicklighet med kalla fakta. Som här.

Annons

För visst kan man läsa hur kärlekshistorien mellan polisen Charlotta Lugn och juristen Shirin Nouri utvecklar sig. Om sorgen hos föräldrar till en styckad dotter eller det moraliska dilemmat för en advokat.

”Om du mördar någon och gömmer eller förstör delar av kroppen så att man inte kan konstatera exakt hur någon dog? Då kan du bara dömas för brott mot griftefrid, cirka två år.”

Men framför allt går budskapet in. Om du mördar någon och gömmer eller förstör delar av kroppen så att man inte kan konstatera exakt hur någon dog? Då kan du bara dömas för brott mot griftefrid, cirka två år. Inte ens för försnillande av bevis. Och det är bra mycket kusligare än något annat.

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons