Annons

Sofia Nerbrand: Absolut Ryssland – nej tack

Skåla inte i Absolut Vodka. För nu ska den franska ägaren återuppta exporten av Åhusspriten till Ryssland.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 11 april 2023 • Uppdaterad 13 april 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Bojkotta Absolut Vodka och Pernod.
Bojkotta Absolut Vodka och Pernod.Foto: Scanpix

Nu när franska Pernod Ricard, världens näst största vin- och spritproducent och moderbolag till The Absolut Company, väljer att åter exportera sin Absolut Vodka till Ryssland är det enda rätta att sluta köpa spriten i Sverige.

Väst använder sanktioner som ett viktigt medel för att dels markera mot Rysslands invasionskrig, dels försvåra för Putin att fortsätta blodbadet i Ukraina.

Annons

Efter krigsutbrottet för ett år sedan gjorde Pernod Ricard som många andra företag och drog sig ur Ryssland. Men när Absolut Vodka nu har sålt slut sina lager där kommer de att börja skeppa spriten från Åhus till det stora landet i öster.

Det är både omoraliskt och onödigt.

”Så att Pernod Ricard skulle behöva sälja Absolut i Ryssland är knappast troligt.”

Pernod Ricards PR-ansvariga hävdar att koncernen levererar produkter ”i en utsträckning som kan skydda lokala medarbetare och säkra den lokala organisationens ekonomiska hållbarhet”. Företagets intressen i all ära, men betydelsen av att vinna kriget överskuggar ändå den egna försäljningen. Väst måste vinna hybridkriget över Ryssland och då måste alla dra sitt strå till stacken.

Pernod Ricards globala försäljning har ökat kraftigt. Plus 19 procent fram till juni i fjol och volymerna når rekordnivåer. Absolut Vodka är Sveriges enskilt största livsmedelsexport och säljs på 140 marknader. Varumärket är också den näst mest sålda premiumvodkan i USA. Så att bolaget skulle behöva sälja Absolut i Ryssland är knappast troligt.

Dessutom borde det vara onödigt för ryssarna: De lär knappast lida brist på starksprit. I Ryssland destilleras stora mängder vodka och många plågas av alkoholism.

Ändå kanske det inte är så konstigt att Pernod Ricard nu visar sig vara ryggradslöst. Fransk politik karaktäriseras ofta av frånvaro av frihet och liberalism. Spritföretagets agerande är lika illa som president Emmanuel Macrons alltför mjuka hållning. Han har fiskat efter att hans kollega i Kyiv, Volodymyr Zelenskyj, ska förhandla med diktatorn i Kreml – läs lämna ifrån sig stora delar av Ukrainas territorium och ge upp sitt motstånd mot angriparen. Och häromdagen gjorde Macron en pinsam visit i Peking, där han fjäskade för Xi Jinping och hans kommunistlakejer.

Så då gäller det att omgivningen sträcker på ryggen. Konsumenter i alla länder: Bojkotta Absolut Vodka och all annan alkohol som Pernod Ricard säljer.

Absolut Inte.
Absolut Inte.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Annons
Annons
Annons
Annons