unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Aftonbladets illasmakande champagne

Att göra en direkt koppling mellan Kapitoliumattacken och svensk inrikespolitik är i sig något svårsmält. Aftonbladet och dess politiske chefredaktör Anders Lindberg har redan gjort det till en konst. Lindberg började med att lägga champagnen på kylning.
Aftonbladets dryck.
Aftonbladets dryck.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg har i ett par ledare efter attacken mot Kapitolium försökt föra över händelserna direkt på den svenska inrikespolitiken och vilket hot oppositionen utgör. I en ledare under rubriken ”SD skulle fuska som Trump om de kunde” förklarar Lindberg att Moderaternas Ulf Kristersson och Kristdemokraternas Ebba Busch, är hycklare ”när deras tilltänkta regering bygger på Trumps svenska systerparti”.

I en annan ledare skriver Lindberg varnande om att rösta borgerligt: ”I valet mellan Stefan Löfven och ett konservativt block där SD kan vara största parti lär många borgerliga väljare att tänka sig noga för.”

Anders Lindberg vill förstås agera för att Moderaterna och Kristdemokraterna får så få röster som möjligt. Ur rent taktisk synpunkt förefaller det rentav som att Lindberg önskar ett ännu starkare SD i nästa val – det stärker förutsättningarna för en socialdemokratisk regering. Alliansen har ju, vilket Anders Lindberg understryker att han tycker är toppen, splittrats. Nu är det resten av oppositionen som ska förklaras farlig.

Lindberg tycker att januariavtalet är jobbigt, men att det viktigaste trots allt är att Stefan Löfven inte förlorar makten till Ulf Kristersson ”Få har nog lagt champagne på kylning inför morgondagens jubileum. Men medan bilderna från ett sönderslaget Kapitolium rullar förbi i TV-rutan kanske man borde göra det”.

Det är en avslöjande mening. För Aftonbladet. Få andra som beskådade attacken tänkte på champagne.

Det underliggande budskapet är att den borgerliga statsministerkandidaten öppnar dörren för något okontrollerbart som hotar demokratin. Om regeringen hade sett annorlunda ut, och letts av Ulf Kristersson – som haft att hantera samma parlament som nuvarande statsminister – hade svenskarna alltså behövt oroa sig för att en ledande politiker vid en valförlust 2022 hade uppmanat sina supportrar att gå mot riksdagshuset tillsammans med henom.

Att i grunden respektera oppositionen och att inte lättvindigt framställa den som ett hot mot demokratin om den får makten är viktigt. Det kan komma till en punkt när det inte är möjligt, men då är demokratin som regel redan på fallrepet. Grundregeln att hålla tilltron till oppositionsledarens demokratiska ryggrad borde gälla även en socialdemokratisk tidning som trots allt är Sveriges största. När man börjar låta som att det egna partiet, den egna ledaren, är enda garanten för demokrati är det onekligen illavarslande.

Det hela är intressant på ett annat plan. Hela socialdemokratin bygger på att kontrollera mer revolutionära grupper, reform ska vinna mot revolt. Socialdemokratin marscherar än i dag under röda fanor, den delar dag med historiskt svårt belastade rörelser som utgjort ett starkt hot även mot den egna. Man får anta att Anders Lindberg och det socialdemokratiska etablissemanget anser att man har visat att den egna rörelsen lyckats tämja revolutionärerna. De röda fanorna vajar i alla fall fortfarande.

Läs mer

Imponerande om än något tama memoarer från Obama

Kultur. Det är som en live-version av den gamla TV-serien Vita huset.
Första delen av Barack Obamas memoarer är över 800 sidor tjock.

Svårt för de styrande att få igenom sin politik

Simrishamn. Enighet över partigränser om problematiskt klimat i nämnden
Stridigheterna i bun fortsätter.

Rolig bok om alla världens möjliga och omöjliga husdjur

Kultur. Humorexempel: Flaskan med diskmedel har ett gåshuvud på etiketten och heter ”Gäss”.
Erik Svetoft och Nils Andersson.

Tristess och trolleri i Fabian Göransons nya bok

Kultur. Kompistrubbel, trolleriöverraskningar och lärarbekymmer.

Jordansson får dig att läsa med öronen

Kultur. Även små böcker kan vara stora ögonöppnare.
Leif Jordanssons bok är en både ögon- och öronöppnare, enligt Henric Tiselius.

Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Ledare. Därför behövs en genomtänkt och långsiktig strategi för att hålla den kinesiska kommunistdiktaturen stången.
Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Ledare: Ryska spioner måste avslöjas

Ledare. Utländsk underrättelseverksamhet hotar Sveriges säkerhet.
Ledare: Ryska spioner måste avslöjas

Ledare: Sverige är inte USA

Ledare. Donald Trump drev på sina supportrar till en attack mot demokratins hjärta. Vladimir Putin och Xi Jinping kan se sig stärkta. I Sverige bör vi avstå från att använda Trump till att öka motsättningarna.
Ledare: Sverige är inte USA

Vänstern vinner Sverige

Ledare. Efter SD:s uppgång sker frammarschen i svensk politik nu på vänsterkanten. Borgerligheten måste ta kommandot över sin framtid.
Vänstern vinner Sverige

Skatteförsörjd terrorism

Ledare. Svenska skattebetalare försörjde IS-terrorister. Något värre missbruk av skattepengar går inte att föreställa sig. Det ger anledning att fundera över hela socialförsäkringssystemets funktion.
Skatteförsörjd terrorism

Tiden rinner ut för borgerligheten

Ledare. Liberalernas SD-fokus tar inte bara död på det egna partiet. Det riskerar att ta svensk borgerlighet med sig i graven.
Tiden rinner ut för borgerligheten

Henric Tiselius: Alla vill vara någon någonstans

Ystad. Blomsterhandlaren som blivit en av oss, förändrar vår blick
Sädesärla matar barnen.