Annons

Åkesson borde tacka Expressen

Det finns en upprördhet bland Sverigedemokraterna och dess sympatisörer över att deras parti granskas hårdare än andra. Men om Jimmie Åkesson menar allvar med att SD inte tolererar rasism borde han vara tacksam för avslöjandena.
Ledare • Publicerad 3 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Borde ha gjort städjobbet själv.
Borde ha gjort städjobbet själv.Foto: Jessica Gow/TT

Det ligger en sanning i att SD följs extra hårt av medier, och att det finns organisationer som Expo som är inriktade på att finna komprometterande avslöjanden om SD-politiker på hög och låg nivå. I ett av de senaste avslöjandena greps en kvinna av norsk polis då hon deltagit i Nordiska motståndsrörelsen demonstration i Oslo som slutade i konfrontation med polisen.

Kvinnan har varit kandidat för SD i ett kommunval och sambo med en toppkandidat i Boxholms kommun som också – fram till avslöjandet – arbetade som politisk sekreterare för SD i Östergötland. Det publicerades några dagar efter att Expressen och Expo avslöjat att Rebecca Ädel, som hann väljas in för SD i kommunstyrelsen i Nynäshamn, under flera år skrivit hos nazistiska Nordfront. Ädel avgick och hon togs ur tjänst som lärare av kommunen. Ädel menar att hon i dag företräder andra värderingar, men även om så är fallet borde hon meddelat sitt parti om sin bakgrund och/eller dragit slutsatsen att en politisk karriär är omöjlig om man döljer sådan historik.

Annons

För Sverigedemokraterna centralt följer den här typen av avslöjanden ett mönster. Om uppgifterna är tillräckligt komprometterande tar partiet sin hand från företrädaren och vederbörande lämnar även som regel sina uppdrag. Det händer att folkvalda sitter kvar på sina invalda platser som vildar och ibland att de går över till andra partier.

Det är sällan eller aldrig det från sverigedemokratisk sida uppstår någon offentlig ilska riktad mot alla representanter som avslöjas med rasistiska uttalanden eller med nazistkopplingar. En uteslutning och partiet anser sig ha gjort sitt jobb. Sympatisörer riktar istället ofta sin ilska mot medierna och dess representanter.

Man kan också fundera över varför mer av den upprördheten inte riktas mot partiledningen. För det medierna gör är egentligen partiledningens arbete. Sverigedemokraternas ledning borde ha stor kunskap och insikt om de nationalextrema och nazistiska rörelserna. Det egna partiets ursprung är en grund till det. Men faktum är att det också handlar om egen säkerhet. Mattias Karlsson, som varit med längs framgångsvägen, vikarierat som partiledare och som leder SD:s ideologiska arbete, är en av dem som har vittnat om att han och hans mörkhyade flickvän utsatts för hot från nazister (SVT Min sanning 9/1 2021).

Att SD under Jimmie Åkesson inte har lyckats bättre med arbetet att hålla rent bland partiföreträdare och uppfylla löftet om nolltolerans mot rasism i partiet, är ett underbetyg. Det gör att partiet fortsatt får leva med att dess bakgrund i politisk extremism än i dag uppfattas som en levande del av SD. Åkesson borde skicka ett tackkort till journalister som David Baas på Expressen som gör jobbet när SD på egen hand inte klarar av att granska sina kandidater och representanter.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons