Annons

Aldrig har ”vi” varit viktigare

Det finns ett ”vi” som måste gå före alla partipolitiska lojaliteter.
Krönika • Publicerad 1 februari 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Hur många av dem vill och kan representera ett större ”vi”.
Hur många av dem vill och kan representera ett större ”vi”.Foto: Jonas Ekströmer/TT

För de flesta är lojalitet ett positivt begrepp. När det gäller relationer är det avgörande. Men det finns också negativa aspekter på lojalitet. En lojalitet som gör en blind för den egna gruppens tillkortakommanden och felsteg.

Alla typer av organisationer kan hamna i en gråzon där tröskeln till den osunda lojaliteten passeras. I sitt värsta uttryck skapar det en rädsla för att framföra saklig kritik mot den egna verksamheten, till och med när den uteblivna kritiken på sikt kommer att slå tillbaka mot organisationen. Det viktigaste blir att skapa yttre fiender för att de egna ska sluta sig samman. Visselblåsare mobbas bort. ”Laget före jaget” har allvarliga baksidor när jaget tappar sina sunda reflexer.

Annons

Det gäller även i partipolitiken. Bristande sammanhållning kan vara katastrof – läs Liberalerna. Men ett sektliknande agerande för att upprätthålla partilojalitet, där det viktigaste blir att svära trohet mot dem som för tillfället styr samt att till varje pris skapa yttre fiender, det är värre ändå.

”Det ligger i fiendens intresse att underblåsa konflikter på alla sätt som är möjliga. Att störa Sveriges Nato-process är ett ryskt mål.”

Under normala omständigheter går det att svälja uppblåsta partimotsättningar, även om man som väljare kan tröttna på partigängarnas övertygelse om att idiotförklaring av motståndaren är sättet att locka röster. Men det finns omständigheter när det är svårare att ha överseende med att konfliktsökandet tar överhanden. Omständigheter där det finns ett större och viktigare ”vi”.

Ett sådant läge är nu.

Europa och Sverige är hotat på ett sätt som vi under ett par generationer inte har upplevt. Sverige är utsatt för kampanjer från flera håll. Reaktionerna efter Erdogan-dockan och koranbränningen har spätt på det hotet. Det ligger i fiendens intresse att underblåsa konflikter på alla sätt som är möjliga. Att störa Sveriges Nato-process är ett ryskt mål. Att Sverige sviktar i stödet till Ukraina ett annat.

Statsminister Ulf Kristersson har helt rätt i att man som svensk inte ska uppträda som nyttig idiot – gå fiendens ärenden – bara för att man gör det på ett lagligt sätt. Tyvärr kommer inte statsministern att kunna förhindra det. Allt för många på olika nivåer i samhället – i akademin, i medierna, i politiken – ser som sin uppgift att motarbeta Sveriges Natointräde, att så tvivel om orsakerna till Ukrainakriget och att på olika sätt så split i den svenska befolkningen.

Då är det de högsta politikernas uppgift att uppträda som föredömen, i förhållanden till varandra och till sina partier. För de partiledare som ser detta större ”vi” – att Sverige, svensk självständighet och svensk demokrati är ett högre värde att försvara än såväl egen ställning som eget parti – måste yttre enighet i frågor om Sveriges säkerhet vara ett mål i sig.

De partiledare som samtidigt ser oroande tendenser och sympatier i sitt eget parti bör med strikt hand ta itu med dem internt, hellre än att försvara sig genom att gå till attack mot andra. Visa att ni är ”vi”.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons