Annons

Alex Voronov: Alex Voronov: Svenska bilar rullar utmed fronten

Frontlinjen dansar fram och tillbaka i Donbas. Alex Voronov åkte dit med en blågul bil för att träffa erfarna veteraner och en lettisk parlamentsledamot.
Alex VoronovSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 9 december 2022
Alex Voronov
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Juris Jurašs, tidigare lettisk parlamentsledamot, nu soldat i Ukraina.
Juris Jurašs, tidigare lettisk parlamentsledamot, nu soldat i Ukraina.Foto: Alex Voronov

Jag förstår inte helt vad de ukrainska officerarna och jag väntar på. Vi står tyst och lyssnar på den sprakande kommunikationsradion på en av baserna för den ukrainska arméns 49:e skyttebataljon i Donbas. Det händer saker som hindrar oss att åka. Någon säger något i radion om en granatkastare som skjuter i öster följt av en massa ord som är obegripliga för en civilist.

En kvart senare kör jag och de två befälen iväg. Allt känns väldigt odramatiskt trots att vi är påbyltade med hjälmar och skyddsvästar. De ryska styrkorna står sju kilometer bort, tillräckligt nära för att man ska tänka sig för. Striderna är intensiva och frontlinjen "dansar", som en soldat beskrev rörelserna.

Annons

För det är så det ser ut här vid fronten mot Svatove och Kreminna, som är kritisk för kriget i Luhansk län. Ukraina anfaller, Ryssland försvarar och förlusterna är stora på båda sidor. Om den ukrainska armén intar logistikcentret Kreminna, bryter den Rysslands försörjningssystem och kan i ett svep befria halva länet som Ryssland fortfarande kontrollerar.

Denna infanteribataljon ansvarar för en del av frontlinjen. Dess inofficiella namn är Karpatska Sitj, som anspelar både på en historisk ukrainsk militär organisation och den frivilligbataljon som fanns 2014-2016 som bildades av nationalistpartiet Svoboda. Efter Rysslands storanfall återskapades den.

Valerij, 58, var för gammal för att bli antagen i armén. Frivilligförbanden hade däremot inga sådana åldersgränser och han hoppade in i Sitj som menig, trots att han varit överstelöjtnant i armén. I dag är han chef för staben och nummer två i bataljonen.

49:e inlemmades i den ukrainska armén i juni. Soldaterna har låtit sig mobiliseras och tjänstgör på samma villkor som all annan militär personal i Ukraina. Bataljonen lyder under arméns 25:e brigad men har en viss autonomi i systemet.

Av de stridande är omkring en femtedel utlänningar, delvis organiserade i engelsk- och spansktalande enheter.

Under besöket stöter jag på Juris Jurašs. Han är 47 år och var fram till nyligen lettisk parlamentsledamot för Nya konservativa partiet. I våras tog han värvning i Sitj som soldat och lämnade då sin parlamentsplats. Juraš var tillfälligt tillbaka i Lettland och kom åter tillsammans med en grupp lettiska volontärer som bistår bataljonen.

Denna hjälp från allmänheten täcker allt som inte är vapen. Det handlar om fordon, kläder, skyddsutrustning, diverse mojänger för värme och ljus och mycket annat. Bataljonen får de här sakerna även från armésystemet men i för litet antal och kopplat till mycket byråkrati. Kvartermästaren i ett kompani visar mig dess förråd med utrustning där kanske en tiondel av ytan upptas av det som kommer från staten.

Även svenskar bistår. Jag åkte till Donbas från Lviv med civila volontärer i en SUV som precis donerats till bataljonen av den svenska organisationen Blågula bilen. Snart kommer den att rulla utmed fronten.

Annons
Annons
Annons
Annons