Annons

Amerikansk abortpolitik har inget med Sverige att göra

USA är ett splittrat, och på många sätt dysfunktionellt samhälle. Sverige är inte USA.
Publicerad 29 juni 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Den amerikanska lagen som nu rivits upp (Roe v. Wade) har funnits i 49 år på federal (alltså nationell nivå) i USA.
Den amerikanska lagen som nu rivits upp (Roe v. Wade) har funnits i 49 år på federal (alltså nationell nivå) i USA.Foto: Damian Dovarganes

Amerikansk abortlagstiftning har blivit en kontrovers i Sverige. Statsminister Magdalena Andersson skrev på sociala medier att: ”liknande högerkonservativa krafter finns här hemma i Sverige” och centerns Annie Lööf menar att den svenska aborträtten kan vara hotad ”på sikt” (SvD 27 juni).

Det är en smula märkligt eftersom det inte finns någon egentlig konflikt i abortfrågan här. Samtliga riksdagspartier står bakom nuvarande abortlagstiftning. 83 procent av svenskarna vill inte inskränka den svenska abortlagstiftningen, enligt en undersökning från Aftonbladet/Inizio från 2019. En överväldigande majoritet.

Annons

Att abortlagstiftningen är så pass grundad i den svenska befolkningen är mycket positivt. Vi har samsyn i frågan.

Men trots detta vill diverse vänsterdebattörer överföra den amerikanska kontroversen kring abort till Sverige. I USA är aborträtten en oerhört infekterad fråga. Mellan 1993 och 2015 blev 11 personer dödade på amerikanska abortkliniker. Senast 2015 blev tre personer skjutna utanför en klinik. Endast 55 procent, alltså en knapp majoritet, anser sig vara “pro-choice” eller för rätten till abort.

Det beslut som Högsta domstolen i USA nu rivit upp (Roe v. Wade) fanns i 49 år på federal (alltså nationell nivå) i USA. I praktiken innebar det att de enskilda delstaterna måste möjliggöra aborter. Att Roe v Wade nu rivs upp innebär att delstaterna själva får avgöra om de vill fortsätta tillåta aborter eller ej. Drygt 20 av USA:s delstater har beslutat att förbjuda abort helt eller kommer att sannolikt göra det i närtid.

Men mycket av debatten i USA är svart-vit. Ur ett svenskt perspektiv vore det absurt att totalförbjuda abort. Men påpekas bör att hållningen inte är mindre extrem på den andra sidan. I delstater som exempelvis Colorado (och ett flertal andra delstater), finns ingen specifik bortre gräns för abort. En kvinna kan i praktiken göra abort fram till förlossningen.

”Sverige är inte USA, inte när det kommer till abortpolitik, inte när det kommer till utrikespolitik, inte när det kommer till historia, slaveri eller minoritetsförtryck.”
Emma Jaenson

Så varför denna debatt om amerikansk abortpolitik i Sverige? Är det för att många svenskar har fått för sig att vi har så fruktansvärt mycket gemensamt med det amerikanska samhället? Är det för att få det att framstå som att aborträtten är lika hotad här? Är det för att vinna enkla poänger genom att signalera att man står för något “gott” (trots att i princip alla håller med)?

USA är ett splittrat, och på många sätt dysfunktionellt samhälle. Sverige är inte USA och kommer (förhoppningsvis) aldrig att bli det heller. Inte när det kommer till abortpolitik, inte när det kommer till utrikespolitik, inte när det kommer till historia, slaveri eller minoritetsförtryck.

Abortfrågan är en icke-fråga i Sverige. Vi bör vara glada över att vår abortlagstiftning är en fråga där det – till skillnad från de flesta andra politikområden – finns en sådan överväldigande enighet.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons