unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Anderssonskans kalassocialism

Finansminister Magdalena Andersson vill driva upp skatterna och öka den statliga politikens makt över människor. Socialismen gör comeback på allvar.
Vill tillbaka.
Vill tillbaka.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Finansminister Magdalena Andersson tar till med den sedvanliga retoriksläggan från vänstern när hon intervjuas i DN 20/12: ”Jag tror att det här är slutet för den nyliberala eran som grundades under Thatcher och Reagan.”

Finansministern vill se en mängd ökade skatter. Till TT säger Andersson: ”Jobb åt alla men så behövs det också en ökad progressivitet i skattesystemet och de som har stora kapitalinkomster behöver bidra mer.” Åter mot högre marginalskatter på arbetsinkomster, skatter på sparande och investeringar således.

I intervjun med TT talar Andersson om ”lågt hängande frukter” när det gäller beskattning av företagare. Hon talar om att inkomsterna måste öka, de inkomster som avses är statens.

Att tala om lågt hängande frukter ger en tydlig indikation på perspektivet. Företagande är fruktodling och om frukterna växer sig fina på bekväm plockhöjd så tillhör de staten. Det skickar onekligen obehagliga signaler till landets varande och blivande företagare. Och det oroar djupt inför Sverige framtid.

Sverige hade 2019 ett skattetryck på 43,1 procent. (Skatteintäkter/bnp, Ekonomifakta) Om frågan går till någon som betecknar sig som nyliberal, eller kanske snarare klassisk liberal eller libertarian, lär vederbörande inte skriva under på att detta skattetryck är ett uttryck för den ideologi man sympatiserar med. Snarare är det skattetrycket ett uttryck för den socialdemokratiska dominansen av svensk politik under flera decennier. 1950 låg skattetrycket på 18,1 procent. 1976, när en borgerlig regering tog över, hade det stigit till 42,6 procent. 1990 toppade skattetrycket på 49,8 procent. (Ekonomifakta)

Nuvarande skattetryck ligger alltså någonstans i trakten av när Socialdemokraterna hade avslutat sin stora glansperiod. Nu ska det också påpekas att sedan 1990-talskrisen har Sverige arbetat ner statsskulden. Men de sentida finanspolitiska ramverken är ju något som socialdemokraterna brukar ta äran av, samtidigt som Magdalena Andersson brukade skälla på Anders Borg för att han inte höll sig till reglerna.

Nu har S-regeringen för länge sedan tröttnat även på dem. Magdalena Andersson talar om balansmål och om höjda skatter. Det är tydligt att det är staten som ska ta taktpinnen, region- och lokalpolitiker ska avlövas ansvar och privata företag ska helst inte alls ha med tjänster i offentlig sektor att göra.

Andersson är tydlig med att ansvaret för brister i coronahanteringen i äldreomsorgen inte faller på regeringen, utan att det är de lokala och regionala politikerna som har brustit: ”Det kommissionen säger är att de lokala politikerna inte har skött det här på ett adekvat sätt, utan det ska styras mer från regering och riksdag.”

Det är en rätt skamlös tolkning och ansvarsförskjutning. Bakom den ligger förstås att regioner och kommuner ofta är styrda av andra än socialdemokrater.

Det finansministerns ord gällande nyliberalism vittnar om är en önskad kraftig vänstersväng. Näringslivet refereras främst till som något att plocka frukter av. Staten och regeringen – det vill säga politiker som Magdalena Andersson – ska styra verksamheter hårt, besluten ska längre bort från människorna det berör. Människor som arbetar och investerar i företag ska beskattas hårdare både på inkomster och kapital. Problemen ska lösas med att lova stora tillskott till den offentliga sektorn, som helst ska ha monopol på utförandet.

Allt ska ge världens bästa äldreomsorg, lägst arbetslöshet och minskade klyftor. Det låter som ett kalas. Ett socialistiskt kalas. Ni vet vem som betalar.

Läs mer

Hennes bok är en samhällskritisk väckarklocka

Boksläpp:. Systemstopp - omstart för en hållbar framtid.
Hennes bok är en samhällskritisk väckarklocka

Politiker inte överens om plats för möten

Simrishamn. Ingen avskildhet för överläggningar, enligt S.
Politiker inte överens om plats för möten

Förtydligande kring jäv efterlyses av politiker

Politik. Det tog mer än än en timmes debatt för fullmäktigeledamöterna att nå en enad inställning till frågan.
Förtydligande kring jäv efterlyses av politiker

Nya ägare till populära sommarkrogen

Simrishamn. "Ett arv som ligger mig varmt om hjärtat”
Nya ägare till populära sommarkrogen

Bygglovschefen utköpt av kommunen

Tomelilla. Vill inte avslöja hur mycket det kostar.
Bygglovschefen utköpt av kommunen

Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Ledare. Därför behövs en genomtänkt och långsiktig strategi för att hålla den kinesiska kommunistdiktaturen stången.
Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Ledare: Ryska spioner måste avslöjas

Ledare. Utländsk underrättelseverksamhet hotar Sveriges säkerhet.
Ledare: Ryska spioner måste avslöjas

Ledare: Sverige är inte USA

Ledare. Donald Trump drev på sina supportrar till en attack mot demokratins hjärta. Vladimir Putin och Xi Jinping kan se sig stärkta. I Sverige bör vi avstå från att använda Trump till att öka motsättningarna.
Ledare: Sverige är inte USA

Vänstern vinner Sverige

Ledare. Efter SD:s uppgång sker frammarschen i svensk politik nu på vänsterkanten. Borgerligheten måste ta kommandot över sin framtid.
Vänstern vinner Sverige

Skatteförsörjd terrorism

Ledare. Svenska skattebetalare försörjde IS-terrorister. Något värre missbruk av skattepengar går inte att föreställa sig. Det ger anledning att fundera över hela socialförsäkringssystemets funktion.
Skatteförsörjd terrorism

Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver regionråden Gilbert Tribo (L) och Louise Eklund(L).
Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Tiden rinner ut för borgerligheten

Ledare. Liberalernas SD-fokus tar inte bara död på det egna partiet. Det riskerar att ta svensk borgerlighet med sig i graven.
Tiden rinner ut för borgerligheten