Annons

Andras pengar är aldrig trista

"Privatekonomi är tråkigt tycker många” konstaterar reportern i radion apropå att nätmäklaren Avanza låtit undersöka hur många svenskar som känner till kontoformen Investeringssparkonto, ISK.
Ledare • Publicerad 12 augusti 2014

Två av tio säger sig ha koll och en av tio har ett sådant konto. Den som har läst dagstidningens ekonomisidor hyfsat frekvent, lyssnat på radions program om privatekonomi eller haft kontakt med någon privatrådgivare på banken borde rimligen ha hört talas om ISK.

Men har man bestämt sig för att privatekonomi är tråkigt så har man.

Annons

Det är fullt möjligt att reportern har rätt. Pension verkar för övrigt också vara tråkigt. Häpnadsväckande många tyckare i spalterna och i etern tycker att det är ett orimligt krav på den individuella inititativförmågan att bry sig om den egna pensionen. Pengarna ska liksom bara finnas där på kontot när man behöver dem. Det är samma krönikörer som på fullt allvar menar att jobbskatteavdraget fördärvat medelklassen och drivit isär Sverige. Det går tretton på dussinet av dessa medelklassanalytiker/hatare på svenska kultursidor. Själva är de förmodligen lyckligt medvetna om livets mening eller åtminstone upptagna med att alla andra har missförstått det.

Så jäkla kul kanske privatekonomi inte är. Men det är märkligt att det är de som bryr sig om sparande och pension som utgör undantagen. Det är helt fritt att tycka att privatekonomi är tråkigt och att inte bry sig om det där med sparformer. Men då kan det rimligen inte vara ”orättvist” att vissa har råd med mer just för att de faktiskt har sparat lite på kistbotten och kanske till och med lärt sig vad investeringssparkonto är för något.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Petter Birgersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons