Annons

Annie Lööf – på drift vänsterut

Centerpartiet är ett mysterium.
Ledare • Publicerad 10 juni 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Fullt så brett är inte Centerpartiet.
Fullt så brett är inte Centerpartiet.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Socialdemokraterna lovade Vänsterpartiet nya bidrag utanför pensionssystemet för att få det partiets stöd till Magdalena Andersson. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna kom med ett motförslag. Sen kom Centerpartiet med sitt eget.

Budskapet från den ekonomiskpolitiske talesmannen Martin Ådahl var att om de andra partierna – utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – inte ansluter sig till Centerpartiets förslag så blir det haveri (GP 9/5).

Annons

Det där är lite typiskt Centerpartiet. Att samlas kring deras politik är att ta ansvar. Att inte göra det är oansvarig populism. Just nu landar Centerpartiet på runt 6-7 procent i opinionsundersökningarna. Det är ingen katastrof med centerpartistiska mått, men långt från toppnoteringarna och ännu längre från att matcha den attityd som firma Lööf & Ådahl går ut med. Den påminner om någon som tror sig svinga racketen med samma elegans som Rafael Nadal på gruset i Paris medan alla andra ser att det är den hjulbente snedträffaren Kalle Karlsson på en hal padel-bana någonstans i ett småländskt industriområde.

Centerpartiet under Annie Lööf var en gång socialdemokratins främsta motståndare. Det var en uppställning båda parter gillade. Det stämde väl med den klassiska motsättningen socialister mot nyliberaler. Tonen var hätsk, det var pappersbuntar som vägrades tas emot och skor som skulle ätas upp.

Det där är glömt nu. Sverigedemokraterna är sedan länge Centerpartiets främsta fiende, liksom allt och alla som har minsta beröring med det partiet.

Socialdemokraterna har blivit Centerpartiets självklara partner i kommande riksdagsval, det går numera inte att föreställa sig Annie Lööf trycka grönt eller ens gult för Ulf Kristersson. Trycker gult – ett väldigt aktivt passivt stöd när det kommer till statsminister- och misstroendeomröstningar – gör Centerpartiet däremot för Magdalena Andersson och Morgan Johansson.

Det intressanta är att samtidigt med Centerns knapptryckningsskifte har Socialdemokraterna positionerat om sig. Retoriken om invandring handlar i dag om att Alliansregeringen – den som Lööf ingick i – var oansvarig i invandringspolitiken. Numera skryter Socialdemokraterna med att regeringen skruvat åt den till EU:s miniminivå och hårdare tag mot arbetskraftsinvandring utlovas.

Skatterna är Socialdemokraterna på hugget för att höja och tonen mot friskolor och vårdföretag har vässats betydligt.

Det mesta i socialdemokratisk sakpolitik går emot det som Centerpartiet har ansetts stå för under Annie Lööf. Samtidigt verkar Centerpartiets väljare hänga med på att välja socialdemokratisk statsminister. Så mycket att de enligt SCB:s senaste partisympatimätning till och med hoppar över till Socialdemokraterna.

Annie Lööf tog över och omvandlade Centerpartiet för ett drygt decennium sedan, erövrade innerstaden och universitetsstaden men tappade markkontakten. Nu tycks även de nya väljarna dra. Vänsterut.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons