Annons

Äntligen ett EU att vara stolt över

Med ett krig i Europa – där barn, mammor och äldre åker ur Ukraina och män mellan 18 och 60 års ålder måste stanna kvar – är det självklart att EU ska ge tillfälliga uppehålls- och arbetstillstånd.
Ledare • Publicerad 2 mars 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Flyktingar från kriget i Ukraina korsade på måndagen gränsen till Polen vid gränsövergången Medyka i södra Polen. Bild från 28 februari.
Flyktingar från kriget i Ukraina korsade på måndagen gränsen till Polen vid gränsövergången Medyka i södra Polen. Bild från 28 februari.Foto: Ola Torkelsson/TT

”Alla som flyr Putins bomber är välkomna i Europa.” EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade på onsdagen ett förslag som kan klubbas av medlemsländernas migrationsministrar redan på torsdagen.

Tanken i förslaget från EU-kommissionen är att samtliga EU-länder ska ge tillfälliga uppehållstillstånd, vilket kommer innebära att Sverige kommer att få göra sig berett på att ta emot många ukrainare. Från delar av Polen vädjas dock om att inte på egen hand åka till gränsstäderna för att hämta människor eller bidra med förnödenheter, eftersom det kan försvåra det organiserade hjälparbetet. Rekommendationen är i stället att vända sig till de organisationer som förmedlar hjälp.

Annons

Ukraina är ett direkt grannland till EU som vill bli EU-medlem och Nato-medlem. Landet lovades 1994 garanterade gränser av Ryssland, USA och Storbritannien mot överlämnandet av Sovjettidens kärnvapenarsenal till Ryssland. Även i ett avtal från 1997 garanterade Ryssland Ukrainas territoriella gränser (Utrikespolitiska institutet).

Europa och övriga väst har alldeles uppenbart ett särskilt ansvar för Ukraina. Stödet i form av sanktioner och utlovade vapen och flygplan – allt har inte visat sig lika lätt att uppfylla – är en väsentlig del i det. Men lika väsentlig är att efter bästa möjliga förmåga ge skydd åt barn, mammor och äldre som flyr undan Putins tvångskommenderade styrkor.

EU-siffran för antalet människor som flytt från Ukraina var på onsdagen 650 000. Antalet väntas fortsatt öka med de ryska anfallen som drabbar även civila bostadsområden. Putins krig jagar medborgare i ett fritt land från sina hem. Putin gör det genom att utsätta egna unga värnpliktiga för uppdraget att invadera det fredliga grannlandet – eller rensa det från nazister som Kremls propaganda säger.

I Sverige samlades också partiledarna på onsdagen för information om säkerhetsläget. Det råder stor enighet om att försvaret behöver rustas upp snabbt, utöver det som redan har beslutats. Finansieringen är inte det svåraste. Staten kan låna på vanligt sätt, skära i andra delar av budgeten, höja skatter, sälja statliga bolag eller på gammalt vis sälja försvarsobligationer till folket. Men hur det än görs måste pengarna motsvaras av personal som är tillräckligt välutbildad, produktion av materiel, beredskapslager, lokaler och – ja allt.

Klyschan om att det är enklare att riva ner än att bygga upp stämmer väldigt väl på försvaret. Upprustningen kommer att ske i samklang med andra närliggande stater, som kommit närmre varandra med Putins krig. För att den solidariteten ska fungera fullt ut krävs svenskt och finskt Natomedlemskap.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons