GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anders Gustafsson: Är det för mycket begärt att inte vilja finansiera en sekt?

Jehovas vittnen får många miljoner i skadestånd av svenska staten, berättade SVT nyligen. Det är skattepengar som hade behövs till annat än att finansiera ett trossamfund som uppmanar sina medlemmar att bojkotta demokratin.
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 12 januari 2022 • Uppdaterad 12 januari 2022
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Jehovas vittnen får skadestånd från svenska staten.
Jehovas vittnen får skadestånd från svenska staten.Foto: Vidar Ruud

I söndagens Rapport-sändning uppmärksammades att justitiekanslern beslutat att Jehovas vittnen har rätt till 8,5 miljoner kronor i skadestånd från svenska staten, det vill säga från dig och mig.

Bakgrunden är en långdragen rättsprocess som gäller huruvida Jehovas vittnen har rätt till statsbidrag eller ej. En process som Jehovas vittnen till slut vann. Skadeståndet betalas ut för att beslutet dröjt för länge.

”Det här är ett erkännande och en principiell seger”, sa en nöjd Raymond Beaini, äldstebroder och talesperson för Jehovas vittnen i inslaget (SVT den 9 januari).

Förra året, 2021, var dessutom första året som Jehovas vittnen mottog statsbidrag, omkring två miljoner kronor, från Myndigheten för stöd till trossamfund, vlket framgick av SVT-reportaget.

Några som tidigare protesterat mot att Jehovas vittnen ska få ta del av de många, många skattemiljoner som varje år delas ut till trossamfund är 67 avhoppare från samfundet.

”Men undrar vad dessa 67 tycker om att organisationen de flytt ifrån får mångmiljonskadestånd av svenska staten?”
Anders Gustafsson

I en debattartikel (SvD den 8 november 2019) skrev de om sina erfarenheter av Jehovas vittnen. De skrev bland annat att ”medan det resterande samhället får organisera sig och utnyttja sin rösträtt så inskränks vittnens mänskliga rättigheter när de inte tillåts uttrycka sina individuella åsikter och ha inflytande över sina liv genom att vara med och påverka politiska beslut.” Och, fortsatte de lite längre fram i texten: ”Inte heller får kvinnor vara med och fatta några beslut, vare sig i församlingen eller i hemmet, utan förväntas istället visa ödmjukhet och undergivenhet” och ”Individer som inte faller inom heteronormen behandlas som om de vore sjuka och förväntas välja bort sin ”omoraliska livsstil” och hålla sina ”impulser” under kontroll med hjälp av bön och tillbedjan av Gud.”

Men undrar vad dessa 67 tycker om att organisationen de flytt ifrån får mångmiljonskadestånd av svenska staten?

I Sverige har vi religionsfrihet men det hör inte till religionsfriheten att få sin religiösa praktik sponsrad med offentliga medel – ändå betalade svenska staten ut 102 miljoner kronor i organisationsbidrag, verksamhetsbidrag och projektbidrag till en lång rad trossamfund år 2020. Motsvarande siffra 2012 var 58 miljoner kronor enligt en sammanställning på Myndigheten för stöd till trossamfunds hemsida.

Att religion ska vara frånskild staten är en grundläggande liberal princip och i en modern stat som den svenska är religionen en privatsak – ändå ställer sekulära partier upp i Svenska kyrkans val och via skattsedeln tvingas vi alla finansiera allt från Jehovas vittnen till Islamiska Fatwabyrån.

Varför inte låta de troende själva finansiera sina verksamheter? Är det för mycket begärt 2022?

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.